Jaká ano a jaká ne

Ložnice tvoří nedílnou součást každého obydlí a měla by v prvé řadě sloužit dvěma základním účelům: lásce a regeneraci. Je to velice osobní prostor, což by mělo být zřetelné na první pohled. Proto by tento prostor neměl vypadat například jako pracovna nebo dětský pokoj a neměly by zde být počítače, pracovní dokumenty, hračky dětí atd. Z hlediska dispozice bytu nebo domu by pak ložnice neměla sousedit se záchodem a koupelnou. Nejlepší umístění ložnice z hlediska dispozice je co nejdále od vstupních dveří tak, aby soukromí bylo patřičně zachováno.

Postel – nejdůležitější součást

Nejpodstatnější součástí ložnice je samozřejmě postel, a proto je velmi důležité její správné umístění. Postel se nikdy nedává nohami přímo ke dveřím! Ve feng-šuej kromě řady obecných zásad je také mnoho individuálních doporučení pro nejlepší umístění postele například na základě osobních šťastných směrů, které je pak nejlépe konzultovat přímo s osobou (nebo osobami), které budou tento prostor obývat.

Nejvhodnějším materiálem pro základní kostru postele je každopádně dřevo. Na trhu je spousta nejrůznějších typů, ale vybíráme v prvé řadě z těch, které mají pevné čelo a nemají úložný prostor. Pevné čelo je totiž důležité pro pocit jistoty a ochrany. Absence úložného prostoru pak zaručí volné proudění vzduchu a energie pod postelí.

Nic těžkého nad hlavou ani v hlavě

Přímo nad postelí by nemělo viset nic těžkého, jako například lustr, obraz v těžkém rámu a už vůbec ne police nad hlavou! Nedoporučuje se také spát pod těžkými trámy a šikminami. Snažte se vyhnout i ostrým hranám a rohům. Jsou-li v ložnici zrcadla, dbáme na takové jejich umístění, aby neodrážela postel. Působí to při spánku jednak rušivě a zároveň odraz spícího páru ze dvou osob udělá čtyři, což může vést k nevěrám.

I lidé, kteří žijí bez partnera, by rozhodně měli volit manželskou postel. Tím totiž připravují místo pro příchod budoucí lásky. Ti, kteří žijí v partnerském vztahu, si pak pořídí společnou matraci a postel umístí tak, aby oba měli kolem postele volnou uličku a žádný se necítil omezen.

Důležité maličkosti

Musíme si také dobře uvědomit, že každá věc přítomná v ložnici má vliv na naše vnímání, pocity, a tím na kvalitu našeho spánku a partnerského vztahu. Chceme-li upevnit náš vztah, je vhodné umístit v ložnici naše vyobrazení jako šťastného páru, může to být například společná fotografie. Rozhodně odstraníme z ložnice smutné výjevy nebo dokonce obrazy s agresivní tematikou (podzimní nebo zimní smutné krajinky, válečné výjevy atd.) a také vyobrazení osamělých osob.

Do ložnice také nepatří rostliny v květináčích, různé fontány a akvária, stejně jako vyobrazení vody. Dále např. aranžmá ze suchých rostlin a květů, neboť představují již mrtvou energii. Televizi pak již vůbec není vhodné zde umisťovat, neboť představuje další bytost ve vašem ryze osobním prostoru. Pokud ji z prostorových důvodů nelze přesunout do jiné místnosti, je dobré alespoň přes noc přikrývat obrazovku vhodnou dekorační látkou.

Hra barev

Velkou roli hrají v ložnici i barvy. Velice záleží na rozhodnutí, zda chcete v ložnici především relaxovat, a nebo toužíte vnést do vašeho života více vášně.

V prvním případě relaxaci napomohou příjemné měkké pastelové odstíny zelené, okrové nebo béžové. Naopak vášeň do ložnice vnesou červené barvy, ať už v podobě lokální výmalby nebo například v podobě různých doplňků, jako jsou měkké polštářky nebo přehoz přes postel.

Romantickou atmosféru dotvoří svíčky (běžné nebo vonné), tlumené světlo lampy se stínítkem nebo příjemná vůně z aromalampy nebo vonných tyčinek.

-Marina Kopecká a Julia Burová z Královna feng šuej (ELEZIONE, s. r. o.)-Foto: www.profimedia.cz, Hülsta, Gruber+Schlager

Nová poradna feng-šuej!Zajímají vás další informace o feng-šuej? Zeptejte se v naší odborné poradně. Více informací...