Když se rozhodujeme pro novou kuchyni, asi již předem víme, zda budeme chtít extravagantní model, nebo linku méně okázalou, přičemž by celek měl v každém případě odpovídat našemu vkusu i naturelu. Kuchyni, kterou dnes navštívíme, lze zařadit do takzvané moderny, tedy stylu současnosti. Je praktická, příjemná a technicky výborně vybavená.

Prostor s francouzským oknem Rodinný dům je rozdělen tak, jak to bývá obvyklé, tedy na denní a klidovou zónu. V přízemí se rodina schází během dne, v patře jsou ložnice. Kuchyňská linka je součástí velkého obytného prostoru, svým charakterem proto odpovídá vybavení obývacího pokoje. Jejímu celkovému uspořádání prospívá otevřenost interiéru, kterému jisté velkorysosti dodává francouzské okno. Tomu bylo třeba uzpůsobit i pravý okraj linky, která zde začíná poměrně masivní hmotou vysokých skříní, v nichž jsou uloženy klasická a mikrovlnná trouba a lednice. Na straně francouzského okna, tedy na začátku linky, proto celek odlehčuje zkosená skříň s prosklenými dvířky. Původně si zde zákaznice přála policovou niku, ale nakonec se rozhodla pro zavřenou skříňku s prosklenou horní částí. Ta je výhodnější nejen proto, že by se zde na policích ve větší míře usazoval prach, ale v rodině je navíc také malé dítě, které by jistě s radostí nejednou prozkoumalo vše, co by zde bylo uloženo.

Jednoduchá dokonalost Spodní část linky je řešena víceméně prakticky. Tam, kde to bylo možné, jsou použity buď plnovýsuvné kontejnery s tlumením dorazu, nebo skříňky s výsuvnými mechanismy, aby bylo možné plně využívat i jejich vzdálenější prostory. Vedle lednice je odkládací plocha na potraviny a dále dřez, kde je možné je omýt a očistit. Pod touto pracovní plochou je umístěna myčka. Všechny spotřebiče jsou vestavěné. Ve skříňce pod dřezem je uložen kulatý vestavěný odpadkový koš o objemu 30 litrů. Vyvážením masivní hmoty v pravé části místnosti jsou na levé straně dvě horní skříňky, oddělené ještě vzájemně nerezovým komínovým odsavačem šíře 900 mm se skleněným krytem. Skříňky jsou zdvojené s prosklenými spodními dvířky. Skříňka na pravé straně je v rohu doplněna skleněnou policí a bodovým světlem pro dekoraci. Obě části linky dělí další okno, umístěné poněkud výše nad dřezem, z něhož je příjemný výhled do zeleně. Osvětlení dřezu je zde vyřešeno protažením parapetové desky, kde je přišroubované zářivkové světlo ve stříbrném provedení.

Multifunkční ostrůvek Praktickým doplněním této jednoduché, ale do detailů promyšlené kuchyně je ostrůvek, u něhož je možné nejen rychle posnídat, ale také připravit svačinu či lehčí jídlo i servírovat pokrmy. A až dítko odroste, bude si zde moci hrát a bez nebezpečí úrazu „pomáhat“ mamince třeba s vařením či pečením cukroví. Celá linka je zhotovena z lamina s texturou francouzského ořechu, okraje dvířek jsou ohraněny pásem ABS ve stejném dekoru, stejně jako pracovní deska s povrchem vzor Latina mramor o síle 38 mm. Všechny rámečky jsou z broušeného nerezu, v nich je zasazeno sklo typu Lakomat. V duchu moderního výrazného horizontálního a vertikálního členění linky byly zvoleny tyčové úchyty různých délek.

-Dana D. Daňková- Foto: Truhlářství Václav Vančura