Jak správně uvařit vajíčka Nejste schopni uvařit vajíčka přesně taková, na jaká máte chuť? Po určité době vajíčka z vroucí vody vytáhnete a necháte se překvapit, zda budou naměkko, na hniličko nebo natvrdo? V lednu se na trhu objevil indikátor, který problém pomůže vyřešit. Je jím černé kolečko, které společně s vejci vložíte do hrnce s vodou, a podle jeho zbarvení uvidíte stupeň tvrdosti vejce. Takto budete mít vejce vždy vařena tak, jak je máte rádi, a nebudete k tomu dokonce potřebovat hodinky. Cena 169 Kč.

Jak ušetřit tisíce korun Padesát osm procent obyvatel České republiky si myslí, že stav našeho životního prostředí je vážný, pouhá tři procenta lidí s tímto výrokem nesouhlasí. Vyplynulo to z pravidelného marketingového průzkumu Market & Media & Lifestyle společnosti Median, který byl proveden na reprezentativním vzorku 8.800 respondentů. Z průzkumu dále vyplývá, že 71 procent Čechů cíleně šetří vodou a elektrickou energií. „Dá se předpokládat, že se tak chovají především z ekonomických důvodů, ale i tak v důsledku přispívají ke zlepšení stavu životního prostředí,“ komentuje průzkum nezávislý konzultant a odborník na marketing a ekologii Jan König. Jen 48 procent dotázaných potvrdilo, že vyhledává výrobky šetrné k životnímu prostředí s vědomím, že tak přispívají ke zlepšení stavu životního prostředí. „Z našeho pohledu jde o pozitivní vývoj, a to přesto, že se můžeme domnívat, že většina lidí se snaží šetřit energii a vodu hlavně kvůli vlastním financím. To, že se polovina českých spotřebitelů chová vědomě ekologicky, je krok kupředu,“ dodal König.

Odborníci z projektu Enerlin upozorňují na to, že většina lidí si neuvědomuje, že i jednotlivec může významně přispět ke snížení škodlivých emisí oxidu uhličitého. Příkladem nejmenší investice, kterou se při dnešním zdražování energií může dosáhnout poměrně velkých úspor a ve velké míře ovlivnit znečištění ovzduší, je koupě úsporné zářivky.

„Přibližně stokorunová investice do jedné 23W zářivky (nahrazující klasickou 100W žárovku) se do půl roku vrátí a do roka lze v domácnosti ušetřit až několik tisíc korun na elektrické energii. Zároveň tak zamezíte produkci asi půl tuny oxidu uhličitého, který je velmi škodlivým vedlejším produktem výroby elektrické energie potřebné ke svícení,“ dodává Juraj Krivošík.

Příprava na Valentýna, vyžehlete si to u svého miláčka! Šedesát procent Evropanů účastnících se průzkumu nedávno provedeného v Německu uvedlo, že jim nejvíce vadí nebo je obtěžuje žehlení. Díky sušičce Electrolux Iron Aid si to ale na Valentýna budete moci u své drahé polovičky krásně vyžehlit. Iron Aid je parní sušička, která pomáhá se žehlením. Zbaví prádlo pomačkaných míst a navíc vykouzlí úsměv na tvářích těch, které máte nejraději. Bubnová sušička Iron Aid pomocí páry zabraňuje tvorbě skladů a záhybů na oblečení a vyhlazuje je. Při jediném cyklu lze vyhladit pomačkaná místa až na 5 košilích nebo na 3 kilogramech bavlněného prádla. Funkci Iron Aid lze použít buď v rámci kompletního procesu sušení a žehlení prádla, nebo jako samostatný cyklus trvající v závislosti na zvoleném programu přibližně 25 minut. Nechybí možnost prádlo osvěžit a provonět.

Pohybujte se při sezení Nehybné sezení vede k bolestem zad a jejich onemocnění a dlouhé hodiny stání nejsou alternativou. Proto představila společnost Aeris speciální sedátko Muvman, které umožňuje pohyb, pohodlí při sezení a flexibilitu v různých výškách (48 - 81 cm). Pružná noha je naklápěna lehce kupředu, což člověka nutí automaticky sedět vzpřímeně, přičemž páteř zaujímá přirozenou „S“ křivku. Zároveň se páteř může volně pohybovat přes pánev, která směřuje mírně vpřed. Naklopení odpružené nohy lze nastavit individuálně podle toho, jak je člověk tělesně stavěn, a to i nestandardním způsobem tak, aby každý jednotlivec našel pro sebe vhodnou polohu – a takto seděl zdravě v jakékoliv výšce a nehrbil se. Čím výše totiž sedíte, tím více je vaše váha těla přenášena přes vaše nohy na podlahu. Ve zpětné reakci na tuto skutečnost pak člověk sedí na sedadle poněkud více vzadu, a to tím více, čím je sedadlo výše. Aby člověk kompenzoval tuto pozici, zaujímá pak víceméně automaticky pozici „hrbáče“ neboli ohýbá páteř dopředu (jako při kyfóze). Protože je pružná noha naklápěna kupředu, síly zpětné reakce jsou tím kompenzovány. Naklopení odpružené nohy by mělo být vždy nastaveno tak, že když sedíte uprostřed sedáku v určité výšce, odpočíváte a necítíte při sezení žádné napětí či námahu. Protože každý člověk je jiný, je zapotřebí nastavit výšku vždy individuálně tak, aby byla zejména respektována délka nohou a horní části těla, jakož i výška desky pracovního stolu. Technologie inteligentního sedáku flexzone dovoluje, aby se přední část sedáku přizpůsobovala individuálně a variabilně podle tlaku, který je na ni vyvíjen, a vytvarovala se podle dolní strany stehen osoby na něm sedící. Tato inovativní funkce spolehlivě obstará přenos síly od pánve na sedák, přičemž jí poskytuje adekvátní oporu, a současně umožňuje optimální průtok krve zpět z nohou k srdci. Člověk má příjemný pocit, že může bezpečně sedět, aniž by ho cokoliv tlačilo, přičemž technologie umožňuje, abyste seděli pohodlně a zdravě v jakékoliv výšce.

Pračka s mnoha oceněními Designéři z různých evropských zemí udělili pračce Moon společnosti Indesit Company čtyři prestižní ceny. V Londýně byla časopisem Designer vyhlášena „Kuchyňským produktem roku“, ve Francii obdržela „Velkou cenu za inovaci“ a uznání za industriální design „Janus de l’Industrie“, designéři z Polska jí udělili ocenění „Zlatá Villa“. Odborníci pračku Indesit Moon pozitivně hodnotili zejména za inovativní design a jednoduché ovládání. Porota britského časopisu Designer udělila pračce Indesit Moon ocenění „Kuchyňský produkt roku“ za inovace, které přináší zákazníkům, a design spojující výkon s jednoduchostí.

Design pračky Indesit Moon je dílem italského návrháře Giorgetta Giugiara, který se společností Indesit Company dlouhodobě spolupracuje. Navrhl pračku s jednoduchými a čistými liniemi, zvýrazněnými jediným bodem, podsvíceným displejem. Cílem designéra bylo vytvořit bytový doplněk vhodný pro jakoukoli část interiéru. Od dubna 2007 je pračka Indesit Moon k dostání na českém trhu ve dvou barevných kombinacích: stříbrná s modrými dvířky a bílá se stříbrnými dvířky. Zákazníci si mohou vybrat také ze dvou velikostí – standardní pro maximální náplň 6 kg nebo varianty „Slim“ s hloubkou pouhých 41,5 cm a maximální náplní 4,5 kg. Nejprodávanějším modelem v České republice je bílá pračka se stříbrnými dvířky. Indesit Moon vyniká také svým jednoduchým ovládáním. Pro volbu jednoho ze čtyř pracích programů stačí stisknout jedno tlačítko. Spotřebič sám přizpůsobí teplotu vody, rychlost otáček a intenzitu praní. Díky automatické kontrole navíc optimalizuje spotřebu vody a energie. Cena 13.080 - 15.080 Kč.

-td-Foto: Electrolux, Aeris, Indesit,