Letos již potřetí proběhl veletrh na novém výstavišti ve Rho-Pero. Do moderního komplexu na konci „červeného“ metra proudily desetitisíce lidí, letos očekávají organizátoři opět nárůst, takže loňských více než čtvrt miliónu lidí bude dozajista překonáno. Organicky tvarovaný komplex nové Fiery navrhl italský architekt Massimiliano Fuksas a celému areálu dominuje tzv. Plachta, kolem které jsou rozmístěny výstavní pavilony.

Jaký byl a co přinesl? Jaký byl Salone del Mobile 2008? Co nového je ve světě designu a navrhování? Prošli jsme řadu výstavních stánků, nechyběli na některých vybraných koktejlech, a tak bychom se s vámi rádi podělili o první dojmy. V dalším článku jsme pak pro vás připravili výběr „best of the best“… žhavých deset tipů, které by vám neměly ujít. Kromě toho je veletrh doprovázený celou řadou dalších akcí, výstav, koktejlů i studentských prezentací. Těžko shrnout tolik zásadního, ale několik jasných tendencí je patrných již dnes. Řada firem pod tlakem asijské konkurence změnila svůj sortiment a hledá sofistikovanější a složitější technologie, které by alespoň na čas pomohly zarazit bezbřehé asijské kopírování. Je to patrné především v oblasti plastového nábytku, kde asijská produkce konkuruje opravdu drtivě. Za ceny, jež nabízejí tito bezejmenní plagiátoři, to tady v Evropě opravdu nedokážeme, shodují se italští výrobci. Dalším podstatným trendem, který je možný vystopovat, především na studentském Salone Satellite, je příliv japonských, korejských, ale i tchajwanských mladých designérů, kteří svou houževnatostí, pílí a precizností jsou velkou konkurencí evropským kolegům. Máme se od nich co učit, a přitom jsou geograficky daleko, zaznělo na veletrhu.

Hitparáda toho nej Salone Internazionale del Mobile s charakteristickým červenobílým logem je každoroční hitparádou toho nejlepšího. Alespoň tak to vypadalo v letošním jarním Miláně, kde na slavné ulici Zona Tortona a v přilehlých halách bylo opravdu plno… Tisíce lidí proudící sem a tam, od jedné expozice k další. Potkali jsme spoustu zajímavých lidí ze světa „velkého“ designu: namátkou Jeanna Nouvela, Konstantina Grcice, bratry Bouroullecovi, Jamieho Hayona, ale zapomenout nesmíme ani na českou expozici Křehký (http://www.krehky.cz/). Ta byla právě v rámci doprovodného programu prezentovaná na Zoně Tortona a rozhodně nedopadla špatně. Výstava Křehký představila ty nejlepší české výrobce a designéry. „Sklo a porcelán jsou stejně křehké jako status současného českého designu a jeho propagace napříč světem. Český design již zažil slávu, opěvování a vydobyl si silnou pozici ve světě, proto je slovo křehký spíše namístě ve spojení s jeho krásou a jemností. Projekt Křehký mapuje současnou krajinu českého designu skrze ty nejvýznamnější práce a tvorbu. Sklo a porcelán hrají v českém průmyslu důležitou roli a mají zde svou tradici. Výstava tak umožňuje návštěvníkům emotivní vhled na krásy života, ale neopomíná ani důkladnost českého designu,“ říkají organizátoři o celkové koncepci výstavy. Dodejme, že architekturu 160 m2 výstavy vytvořilo studio Olgoj Chorchoj, vlastní instalaci výstavy Křehký pak Maxim Velčovský. Z nepřeberné nabídky tisíců novinek jsme pro vás vybrali desítku. Přečtěte si náš zítřejší článek přibližující „top ten“ z Milána.

-var- Foto: archiv Salone Internazionale del Mobile