Obklopeni zrcadly

Bezrámové zrcadlo IkeaUž ranní pohled do zrcadla prozrazuje, jak jsme se vyspali, při odchodu do práce pak v něm kontrolujeme zevnějšek, využíváme ho i při řízení, popřípadě v něm sledujeme řidiče dopravního prostředku. Setkáváme se s ním v obchodě, na ulici... zrcadlo je samozřejmý artefakt, který nás obklopuje na každém kroku - doma, na cestách i v práci.

První zrcadla byla obvykle vyrobena z desky z leštěného kovu, zpravidla ze stříbra. Současné typy jsou nejčastěji tvořeny tenkou vrstvou hliníku, která je nanesena na zadní stranu skleněné tabule a následně natřena ochrannou vrstvou zamezující korozi a poškození kovu.

Zrcadlo v interiéru

Nástěnné zrcadlo Fascino StarDeco s dřevěným rámemPryč jsou doby, kdy se zrcadla umisťovala na strop či stěnu ložnice. Přestože stále patří k oblíbeným artefaktům, jejich rozmisťování po bytě není prvoplánové, ale promyšlené. Nesmí rozhodně chybět u vchodových dveří, kde ho využíváme zejména při odchodu ven, je součástí koupelny, kde se zpravidla umisťuje nad umyvadlo, a v momentě, kdy má zdobný rám, může být i ozdobou obývacího pokoje, kde zastane i funkci obrazu. Efektní využití nachází i na vnější straně dveří šatní skříně, kdy zároveň slouží prakticky.

Kromě svého poslání - vidět se - má zrcadlo velmi pozitivní funkci, opticky zvětšuje místnosti. Proto se hodí zejména do nevelkých bytů, ideální je například v úzkých chodbách, ale i malých koupelnách apod.

Zrcadlo na míru

Nástěnné, bezrámové zrcadlo IkeaVedle standardní nabídky si můžeme zrcadlo nechat vyrobit na míru, a to jak jeho velikost, tak i vzhled rámu. Nabízeny jsou klasické kované rámy, barevně lakované, matné i lesklé, hliníkové, z nerezu, ale i z přírodních materiálů, jako je např. ratan, kůže apod. Někteří výrobci zároveň nabízejí volbu barvy a síly samotného zrcadla.

Umístění a osvětlení

Slouží-li zrcadlo pro kontrolu našeho zevnějšku, pak je ideální jeho umístění vedle oken tak, aby na tvář dopadalo denní světlo, tehdy se totiž uvidíme nejlépe. Rozhodně by nemělo být umístěno proti oknu, tak se totiž na tváři vytvářejí nelichotivé stíny.

Nástěnná zrcadla Carino a Pomposo StarDeco Tam, kde není okno, potřebujeme umělé osvětlení. Obecně platí, že lampy by měly být umístěny podél zrcadla na levé i pravé straně. Světlo tak dopadá na tvář rovnoměrně, takže se nevidíme s nelichotivými stíny. Máme-li možnost, můžeme světlo doplnit rovněž na horní, případně i spodní stranu. Aby byl výsledek maximálně dokonalý, je vhodné použít jako zdroj světla zářivku s denním odstínem světla. Opálovým krytem zdroje osvětlení docílíme rovnoměrného svitu.

Nezapomeňte:

1. Zrcadlo opticky zvětšuje prostor 2. Kvalitní osvětlení zajistí věrohodný obraz 3. Nápadný rám sluší jen některému interiéru

Náš tip:

Pokud vás už omrzel vzhled starého zrcadla, pak ho můžete polepit samolepicí tapetou. Stačí trocha zručnosti, nůžky a výsledek na sebe nenechá dlouho čekat.

-td- Foto: http://www.profimedia.cz/, Ikea, http://www.stardeco.cz/