Jistě si přejete být úspěšnými a bohatými. Naše pracovní místo však ale musí odrážet i tento náš záměr. Proto správným uspořádáním prostředí v pracovně nebo kanceláři podporujeme sílu k uskutečnění našich přání.

Základem je pevný stůl

Hlavní roli zde hraje samozřejmě pracovní stůl. Základním pravidlem pro něj je, že má být pevný a dostatečně velký. Je zapotřebí volit takové materiály, ze kterých vyzařuje jistota, stabilita a sebevědomí, nevhodným materiálem je například sklo.

Pracovní stůl by měl stát tak, abyste mohli dobře kontrolovat své okolí, zvláště pak vstupní dveře do kanceláře a okna v místnosti. Za zády sedícího by měla být nejlépe pevná zeď, nikoliv prázdný prostor. Pokud není možné přemístit pracovní stůl do této vhodné polohy, můžete si vypomoci pomůckami, které vám tento pocit jistoty a zázemí poskytnou. V případě, že máte za sebou vstupní dveře, postavte na stůl zrcadlo tak, abyste mohli prostor za svými zády co nejvíce kontrolovat. K pracovnímu stolu si vybírejte židli, která má vysoké opěradlo zad a pevně stojí na podlaze.

Stabilitu hory přinesou

Ideálním dekoračním doplňkem na stěně za zády bude obraz nebo fotografie hory (pohoří), jež symbolizuje pevnost, moudrost a jistotu. Není vhodné mít za zády obraz s vodou, protože voda je nestabilním prvkem. Nikdy neseďte pod šikminou, trámy, těžkým lustrem nebo přímo pod policí.

Snažte se také, aby veškeré elektrické kabely od počítače a další kancelářské techniky nevytvářely motanice podobné hadím klubkům, protože to symbolizuje hádky a konflikty. Nejlépe je mít kabely schované v lištách. Pokud to prostor dovolí, umístěte techniku co nejdále od pracovního stolu, počítač pak co nejdále od vlastního pracovního místa (výjimkou je samozřejmě například notebook apod.).

Negativní vlivy technických zařízení (obzvlášť v menší pracovně) pomohou zmenšit rostliny. Vybírejte si takové, které mají kulaté listy, rozhodně se vyhněte kaktusům a špičatým rostlinám. Rostliny s plazivými stonky naopak pomohou schovat ostré hrany a úhly nábytku.

Pořádek na stole = pořádek v mysli

Dalším, velmi důležitým pravidlem pro pracovní stůl je pořádek na stole. Je spojen s pořádkem v myšlenkách a čistým záměrem. Stejné pravidlo se týká i počítače a mobilu! Vymažte staré a již nepotřebné e-maily, sms-ky a nepotřebné kontakty. Děláte tak místo pro nové, které vám mohou přinést pracovní příležitosti!

Abyste pomohli přitáhnout peníze a pracovní úspěch, používejte vhodné symboly, které vám v tom pomohou. Můžete vybírat jak ze západních symbolů, kterými jsou například orel, plachetnice (jachta), vinný hrozen, vysoké hory (Everest, Elbrus) atd. Nebo můžete volit symboly východní, jakými jsou třínohá žába, Chotej, zlaté rybky, želva s dračí hlavou, čínské mince a další. Optimálním místem pro vašeho pomocníka na pracovním stole je diagonálně vpravo. Může to být i anděl nebo Ganeša (božstvo moudrosti a ochránce podnikání), kovový zvonek, ametyst nebo křišťál.

Přivítejte štěstěnu

Dveře do kanceláře nebo pracovny by se měly lehce otevírat a měly by být v dobrém stavu, jak technickém, tak estetickém. Jak jinak byste mohli nalákat paní Štěstěnu?

Váš záměr byste měli rozhodně podpořit i jednoduchým mottem nebo heslem, které můžete napsat na papír a mít stále před očima (ve stojánku, na stěně apod.), např.: „Můj podnik je úspěšný a stále roste“, „Výrobek XY je zákazníky vyhledávaný a oblíbený“ nebo „Máme hodně spokojených a stálých, dobře platících zákazníků“ a další podobné.

Vše je především ve vašich rukou, stačí jen určit záměr a zorganizovat správně pracovní prostor kolem vás. Tak hodně štěstí!

-Marina Kopecká a Julia Burová z Královna feng šuej (ELEZIONE, s. r. o.)Foto: www.profimedia.cz

Nová poradna feng-šuej!Zajímají vás další informace o feng-šuej? Zeptejte se v naší odborné poradně. Více informací...