ElmoČeská značka Preciosa je známá zejména v zahraničí svými realizacemi na míru navrhovaných svítidel a křišťálových dekorativních prvků pro luxusní hotely, královské paláce, soukromé rezidence a další reprezentativní prostory. Na pražském Designbloku byla začátkem října představena nová kolekce lustrů z Kamenického Šenova.

Preciosa na Designbloku představila výběr ze svých letošních nejúspěšnějších designů. Dominantou expozice byl futuristický koncept Elmo (od Jaroslava Bejvla ml.) inspirovaný ohněm svatého Eliáše a pracující s progresivními světelnými zdroji a moderními sklářskými technologiemi. „Koncept je založen na unikátní technologii dekorování skleněných profilů pomocí softwaru, kdy se skleněný profil přetáčí v navolených cyklech,“ říká designér Jaroslav Bejvl ml.

TourbillonPassion

Druhou novinkou je Satriani (Rony Plesl), svítidlo vzdávající hold vynikajícímu kytaristovi. „Nechal jsem se inspirovat hudbou, rytmem a pohybem,“ objasnil Rony Plesl původ inspirace. „Barevností a proporcemi má design působit stejně hravě a lehce, jako když rockový hudebník improvizuje ve hře na kytaru.“ Tourbillon (Daniel SatrianiČížek a Jaroslav Bejvl ml.) využívá do prostoru stočených křišťálových ramen, která symbolizují větrný vír a jeho sílu. Poslední novinkou je Passion (Věra Soukupová), svítidlo oděné do lehké poloprůsvitné látky s metalickým efektem.

Tradiční značka Preciosa je v současnosti jedním z největších světových výrobců klasických i moderních dekorativních svítidel. V nabídce nalezneme jak bytová svítidla, tak unikátní světelné projekty např. pro divadla, luxusní hotely, veřejné prostory nebo královské paláce a soukromé residence. Společnost se sídlem v Kamenickém Šenově navazuje na tradici výroby svítidel datovanou k roku 1724. Vlastní design studio a vývojové oddělení, která zaměstnávají čtyři desítky odborníků, firmě pomáhají udržet se v čele současných světových trendů. Rozhodující část produkce směřuje na zahraniční trhy.

-var-Foto: Preciosa