První vysavač, tehdy ještě na potahu taženém koňmi a poháněný benzinovým motorem, se objevil v roce 1905, ale vysával pouze nečistoty z ulice. Skutečně domácí vysavač pak spatřil světlo světa o dvanáct let později, a tím začala éra jednoho z nepostradatelných domácích pomocníků. Jistě si umíte představit svůj život bez myčky nádobí, bez mikrovlnné trouby, ale bez vysavače...?Nechceme vás zde poučovat o tom, co znáte (sama nejlépe víte, na co vysavač nejvíce používáte a jak často), ale chceme zde jen podtrhnout zásadní věc – filtrace.

Základem je dobrý filtr

Nakolik vysavač vyčistí podlahu a další povrchy od nečistot a jak se podepíše na kvalitě okolního vzduchu, záleží na vlastnostech filtru. Je-li jediný a ne příliš kvalitní, prostředí domácnosti tím příliš neprospějete, prach se po vysátí bude v nepatrných částečkách dál vznášet všude kolem vás. Mnohem větší službu zastane kvalitní HEPA filtr, ještě lépe, je-li omyvatelný, dostatečných rozměrů i tloušťky. Účinnější je také filtrace několikanásobná. Vysavač vybavený HEPA filtrem nabízí precizní a jemnou filtraci, proto se doporučuje i do domácností, kde žijí alergici. U sáčkových vysavačů posuzujte pokud možno materiál, z něhož jsou vyrobeny sáčky, i jejich sílu - mohou být jednovrstvé i vícevrstvé. Účinná je také filtrace přes vodu (bezsáčkové vodní vysavače).

Doporučit lze vysavač s motorem chráněným proti nečistotám omyvatelným filtrem, nebo takový, jehož motor je uložen v hermeticky uzavřeném prostoru, který zajistí, aby se žádný vzduch nedostal nekontrolovatelně ven.

Užitečné příslušenství

Speciální příslušenství sice nezlepší výkon vysavače, ale usnadní jeho používání v určitých podmínkách a v různých částech bytu. Jistě oceníte dostatečně dlouhou samonavíjecí šňůru, teleskopickou trubici, nejlépe z oceli či nerezu, která umožní vysát i pavučiny z vysokého stropu. Velká zadní kolečka zase usnadní pohyb po místnosti, jsou-li pogumovaná, šetří povrch podlahy. Na koberce se budou hodit rotační kartáče, na tvrdé povrchy, na čistění čalouněného nábytku či na parkety speciální hubice. Abyste nenamáhala záda, je vhodné pořídit si vysavač s tzv. delta sací hlavou. Její tvar umožní zajet do každého kouta a speciální metlička nahrne vše do sací trubice. A vy se nemusíte ohýbat ke každému rohu (nabízí např. Rowenta Silence Force).

Nenechte se rušit

Čím bude vysavač při provozu méně hlučný, tím lépe. Stejně výhodná a příjemná je i automatická regulace sacího výkonu nebo ukazatel naplněnosti sáčku či zanesení filtru. Vysavače nabízejí i další funkce, třeba tu, která zabraňuje nepříjemným pachům (např. z vysátých zvířecích chlupů).

-Olga Kunešová-Foto: archiv Rowenta