Prosklené plochy lze zabezpečit pojízdnými dřevěnými vratyDnes se vypravíme na návštěvu víkendového domu na Osoblažsko ve Slezsku, nejchudší oblasti České republiky spojené s okolním světem pupeční šňůrou úzkorozchodné železnice. Bohem zapomenuté území hospodářských stavení a stodol. A právě na principech a sémantických znacích tohoto stavebního typu domácí architektury je postavený koncept víkendového domu - stodoly.

Prohlédněte si stavbu na videu

Interiér v maximálním spojení s exteriérem

Kamenné pilíře, za kterými je umístěno zázemí domu, definují volné obytné prostory. V interiéru převažuje světlé dřevoObytné prostory se otevírají vertikálně do přiznaného krovu a horizontálně po odsunutí dřevěných posuvných „vrat“ propojují obě strany exteriéru. Krajina tak díky velkým francouzským oknům volně prochází celým interiérem přízemních místností.

V přízemí domu se nachází velká obytná místnost spojená s kuchyňským koutem. Najdeme zde ale i ložnici a malou koupelnu. Velká koupelna a pracovní místnosti se pak nacházejí pod střechou domu, v prvním patře. Vybavení interiéru respektuje a podtrhuje styl domu, je zařízen převážně přírodními materiály. Podlaha i stupně schodů jsou v celém domu ze světlé, dřevěné V ložnice je zařízená střídměplovoucí podlahy, kterou doplňuje keramická dlažba v barvě břidlice.

Nábytek byl zvolen ve stejném odstínu jako podlaha, tedy světlé dřevo. Se světlým nábytkem pak kontrastuje sedací kožená souprava v černé barvě. Dominantou přízemní obytné místnosti je velký stůl a krbová kamna. Pracovny v patře je možné oddělit žaluziemi. Prostor celého domu oživují a dávají mu šmrnc stěny natřené do červeného odstínu.

Prohlédněte si dům na videu

Pohyb domem v podélném směru je rytmizovaný prostřídáním vertikálních osvětlených prostorů s nepřímo osvětlenými nízkými prostory zázemí. Komprese a dekomprese…

V interiéru i exteriéru převládají přírodní materiály - dřevo, kámen, kov, skloV exteriéru, který se opticky zdá být součástí interiéru, byly použity výhradně přírodní materiály. Především pak pálená hlína, kámen, dřevo s přiznanými kotevními prvky z kovu.

Dům je zděný z porothermu 44 P+D a 11,5 P+D, strop a krov je dřevěný. Střešní krytina je břidlicová položená na PUR panelech. Okna pak dřevěná z eurohranolů. Vytápění je teplovodní, zdrojem je elektrokotel. Příprava TUV je pomocí elektrokotle s přípravou na sluneční kolektory.

Příjemně zrekonstruovaná stodola, nemyslíte?

-Připraveno z materiálů Wienerberger-