Kvalita spánku je mimo jiné závislá na lůžku. Respektive na matraci a roštu. Zařizujete-li se, pak by právě postel měla patřit k tomu nejlepšímu, co doma máte. Vynaložená investice se mnohonásobně vrátí na vašem zdraví i psychické pohodě.

Drahé ale ještě neznamená nejlepší. Před koupí postele se informujte na možnosti, které jsou na trhu nabízeny, a zamyslete se nad základními otázkami souvisejícími s kvalitou spánku.

Odpovězte na otázky

Zdravé lůžko musí umožňovat, aby páteř člověka, který leží na boku, měla podobu přímky a pánev byla vyrovnaná. Tak se celé pohybové ústrojí i vnitřní orgány dokonale uvolní. Zatímco páteř a velké klouby by měly být podpírány, vystouplé části těla by se do ní měly pohodlně zabořit.

Výběr matrace se odvíjí od polohy, ve které nejraději a nejčastěji spíte. Zda je to na břichu, na boku, nebo na zádech. Další otázkou pak bude, zda nám je v posteli zima, či teplo, anebo se tu cítíme přirozeně. Důležitá je i váha a výška člověka. Na základě odpovědí by vám zkušený prodejce měl doporučit nejvhodnější typ matrace a roštu (přehled viz blok). I tak byste ale měli před koupí daný typ vyzkoušet, zda vám skutečně vyhovuje.

MATRACE:

S pružinovým jádrem – čím víc pružin matrace obsahuje, tím lépe reaguje na zatížení. Rozeznáváme dva typy: se samostatnými pružinami spojenými ocelovou spirálou a s tzv. taštičkovým jádrem. Každá pružina je uložena v samostatném obalu, takže fungují jako nezávislé písty.

S latexovým jádrem (přírodní nebo syntetický kaučuk) – jádro má otvory, jejichž počet a velikost vytváří tužší nebo měkčí zónu, zároveň slouží k odvětrání.

S polyuretanovým jádrem – vyrobeny jsou ze dvou nebo více polyuretanových desek, případně i dalších přírodních materiálů (bavlna, vlna ad.). Průduchy zajišťují nejen odvětrávání, ale přispívají i k pružnosti.

S kokos-latexovým jádrem – lisované kokosové jádro podporuje dobré provzdušnění, oproti matracím s latexovým jádrem jsou tvrdší, ostatní vlastnosti jsou podobné.

ROŠTY:

Lamelové rošty – podporují ležícího člověka tam, kde vyvíjí nejmenší tlak, a zároveň ustupují v místech s největší zátěží. Soustava lamel a pístů nezatěžuje páteř a umožňuje ideální zakřivení.

Bodové rošty (Lattoflex) – plastové body rozkládají váhu spáče přímo v konkrétním místě.

Důležitá hygiena

Každý spáč předá lůžku přibližně 1 litr tělesné vlhkosti za noc, z tohoto důvodu je nezbytné zajistit dostatečnou prodyšnost matrace. Samozřejmostí je snímatelný potah, který je možno prát v pračce. Chcete-li matraci uchovat co nejdéle v co nejlepším vzhledu, pořiďte chránící podložku, která funkci neomezí, zároveň se snadněji větrá i pere. Obecně se doporučuje matraci vyměnit přibližně jednou za osm až deset let.

Rošt stačí několikrát do roka vysát a otřít navlhčeným hadříkem, o rám postele pečujeme s ohledem na materiál, ze kterého je vyroben.

Pečujte o matraci

Novou matraci se doporučuje první tři měsíce otáčet každé dva týdny, poté jednou za dva až tři měsíce. Aby nebyla poškozena vnitřní struktura, nesmí se matrace ohýbat či násilně vtěsnávat do menšího prostoru. A to i v momentě, kdy vám výrobce garantuje, že okraje matrace jsou dostatečně zpevněné a odolné. Skvrny na látce se odstraňují jemným mýdlovým čističem, prach stačí vysát.

Správné místo

Ke kvalitnímu spánku přispívá také správné umístění postele. Podle tradičního čínského učení feng-šuej se ideální místo pro lůžko nachází diagonálně naproti dveřím do ložnice. Záhlaví směřuje ke stěně. Při pohledu do místnosti se spáč cítí bezpečněji, spánek tedy nabývá na kvalitě.

Trendy?

Málokdo ví, že někteří výrobci nabízejí možnost lůžko sestavit podle vlastního vkusu. V nabídce mají několikatero podnoží, pelestí, rámů (řádově 10 - 15 typů). A tak si budoucí uživatel může zvolit to, co mu nejvíc vyhovuje. Nabízená široká paleta látek i kůží je samozřejmostí.

Víte, že... Na českém trhu jsou nabízeny postele s koňskými žíněmi? Výjimečné jsou díky účinné ventilační schopnosti. Může za to jejich struktura. Žíně jsou totiž duté, a tak jimi vlhkost proniká velmi rychle. Pot, který při spánku tělo produkuje, tedy matrace nezachytává, tekutina takřka okamžitě vysychá.

-zal- Foto: www.profimedia.cz