Co vaše sedací souprava a křesla, odpovídají ergonomii zdravého sezení? Hlavním předpokladem zabezpečení zdravého a pohodlného sezení je právě dodržení správného ergonomického řešení sedadla, opěradla a samozřejmě područek.

Co zpříjemní sezení

Sedací nábytek by měl napomáhat co nejoptimálnějšímu sezení člověka v poloze, při níž nebude spotřebovávat neúměrné množství energie na udržení polohy vsedě. Uživatel se má cítit naprosto pohodlně a výška sezení by měla umožňovat chodidlům, aby se celou plochou dotýkala podlahy. Optimální výška křesla či pohovky by měla být 37 - 40 cm, úhel mezi sedadlem a opěradlem je pak 101 - 108°. Zdravému sezení vysokou měrou přispívá rovněž potahová látka. Ta by měla zabezpečovat dostatečnou prodyšnost, z hlediska hygieny jsou pak ideální snímatelné potahy, které je možné prát.

Současný moderní sedací nábytek bývá vybaven nejrůznějšími dodatečnými opěrkami zvyšujícími komfort při sezení. Patří sem podpěry hlavy, nohou, ale rovněž mechanizmy umožňující snadno změnit úhel opěry zad vůči sedáku či zvětšit sedací plochu tak, aby se na ni vešlo více osob. U standardních typů je ovládání mechanické, u vylepšených modelů je ovládání integrované (např. tlačítko, páčka apod.), případně je k dispozici dálkové ovládání.

Masážní křesla

Masážní křeslo není nic nového, setkat se s ním můžete běžně v letištních halách, kde po dlouhém letu zpříjemňují pasažérům čas před další cestou. Pro velký úspěch je začali výrobci nabízet i pro domácí užití. Pořídit si ho můžeme v subtilnějším a modernějším pojetí, funkce zůstává stejná.

Tato křesla jsou vybavena speciálními mechanizmy, které uvolní svaly na zádech a šíji, některé dokonce pomohou také nohám. Tělesnou schránku umí omladit i o několik let. A nejen po fyzické stránce. Výsledky testů totiž prokázaly, že tento druh křesla dokáže při masáži snížit stres a neklid až o 40 %.

Pro doma jsou ideální modely, u kterých můžeme nezávisle na sobě polohovat sedák a opěrku zad. Tím totiž získáme obrovské množství variant poloh sezení, které můžeme využívat při relaxaci, četbě, sledování televizoru atd.

Standardně jsou tato křesla vybavena třemi základními masážemi – tzv. protahovací, poklepovací a hnětací, další už jen zvyšují komfort výrobku (např. roztírací). Některé modely umožňují masáže vzájemně kombinovat. Podstatné je, abychom mohli snadno ovládat intenzitu masírování (až 5 stupňů), přičemž masáž by neměla být příliš silná, ale dostatečně razantní a na zádech rovnoměrná. Luxusní modely jsou vybaveny speciálním mechanizmem, který umožňuje v závislosti na váze, tvaru zad a pohlaví uživatele určit intenzitu masáže. Zvolit můžete také program v závislosti na činnosti, kterou jste právě ten den prováděli (sport, sezení v kanceláři atd.).

Bezpečnost každý výrobce zajišťuje po svém. U elektronických křesel může být zabezpečena spuštěním kódu. V momentě, kdy se pod křeslo dostane překážka (domácí zvíře, hračka, bačkora apod.), automaticky se provoz zastaví. Ovládání je zpravidla dálkové, ideální jsou buď integrované panely v područce, nebo bezdrátové spojení.

U masážních křesel očekávejte:

  • Nezávisle na sobě polohovatelný sedák a opěru zad
  • Alespoň tři základní masáže: protahovací, poklepovací, hnětací
  • Možnost nastavení intenzity masáže
  • Zajištěnou maximální bezpečnost při používání
  • Dostatečně elastický, prodyšný a hygienický potah
  • Integrované nebo bezdrátové dálkové ovládání

-zal-Foto: www.istockphoto.com, Dr. Natur, Afrojet, Martin Knittich