Volba podlahové krytiny se odvíjí v prvé řadě od prostoru, ve které má sloužit. Kdo ho obývá, do jaké míry je podlahovina zatěžována, jak dlouho počítáme, že má sloužit, podstatná je i údržba. Následně se výběr podřizuje estetickému vzhledu a finančním možnostem.

Místnost s vysokou zátěží

Do namáhaných prostor volíme materiály, které vysokému zatížení odolají. Patří sem dlažba, linoleum, některé druhy laminátů a dřevěných podlah.

Dlažba, jak bezesporu dobře víte, je vysoce odolná, na mnohé ovšem může působit studeně. Vjemu předejdete vhodnou volbou barvy, ideální jsou teplé odstíny (písková, zemitá apod.), faktu, že studí, instalací podlahového vytápění. Jde-li teplo od nohou, pak místnost ani nemusí být tolik vytápěná, jako ústředním topením. Novinkou na našem trhu jsou velkoformátové dlaždice (mohou mít hranu až 1 m!), které v interiéru působí velmi efektně. Dlažba je vhodná do vstupních hal, chodeb i větších společenských místností, k obložení schodišťových stupňů, samozřejmá je koupelna. Praktická bude i v garáži či sklepních prostorách.

K odolným materiálům se řadí také linoleum. Tento přírodní materiál je nabízen v široké škále barev, je antialergenní a měkký na dotek. Je probarvený v celé své tloušťce, a tak případné poškození není viditelné. Vysoké uplatnění v domácích prostorách nachází v dětském pokoji, a to nejen kvůli svým vlastnostem, ale i proto, že skladbou barev z něj můžeme vytvořit různé motivy (např. skákacího panáka, zvířátka, květiny apod.). Díky vlastnostem je ovšem vhodné i do ostatních prostor, o tom, že ho nebudete muset brzy měnit, svědčí i fakt, že životnost se šplhá až k 50 letům.

Pravda o dřevěných podlahách

Velkým oříškem je pro neznalce podlahová krytina ze dřeva. Tento přírodní materiál je poměrně měkký, takže se celkem snadno na povrchu poškrábe, nicméně je vzhled natolik lákavý, že mu mnozí neodolají. Hodláte-li si pořídit dřevěnou podlahu do místnosti s vysokou zátěží, pak volte masivní dřevo. Jeho výhodou je, že umožňuje opakovanou renovaci, povrch lze mnohonásobně přebrousit, což zaručuje dlouhou životnost. Takovou údržbu se doporučuje provádět jedenkrát za osm let. Celomasivní dřevěná podlaha se celoplošně lepí k podkladu a je fixována ke stěně. Protože dřevo reaguje na okolní vlivy, je důležité v místnosti udržovat optimální vlhkost vzduchu, což je 40 - 60 %, i teplotu cca 18 - 22 °C. Jinak hrozí, že podlaha seschne nebo nabobtná.

Celomasivní dřevěné podlahy patří k finančně náročným, chcete-li si dopřát dřevo, avšak s mírnějšími finančními náklady, pak můžete zvolit plovoucí podlahu s dřevěnou nášlapnou vrstvou. Její síla určuje možnost renovace, a tím i její životnost a možnost využití.

Samo sebou, že povrch dřeva je chráněn. Používá se vosk, olej nebo lak, přičemž konečný vzhled je podle volby buď matný, nebo lesklý. Provádí se lokálně nebo celoplošně, časem se musí obnovovat.

Odolné lamináty

Při výčtu podlahových krytin vhodných do namáhaných prostor nesmíme opominout laminát. I on je nabízen v různých kvalitách, rozdělených do tříd, přičemž platí, že komerční a veřejné prostory jsou označeny číslem 31, 32 a 33. Obecně se ale doporučuje tyto typy laminátů pokládat i do soukromých prostor s vysokou zátěží.

Místnosti s menší zátěží

Do těch částí bytu, kde se pohybujeme minimálně a už vůbec ne ve venkovní obuvi, můžeme zvolit podlahoviny s měkčím povrchem. Patří sem plovoucí podlahy s dřevěnou nášlapnou vrstvou, kterou není možné obnovit (síla jen několik milimetrů), korek a některé typy laminátů (třída 21 - 23).

Víte, co je plovoucí podlaha?

Podlahová krytina, která není spojená se stropnicí. Konstrukce výrobku má několik vrstev s odlišnou tloušťkou, různými izolačními vlastnostmi a horní vrstvou, která může být laminátová, dřevěná, korková nebo z linolea.

-zal-Foto: www.profimedia.cz, Rolf Benz