Pokud jste zažili dekorativní éru komunismu, tak jste se nemohli vyhnout období tapetování. Možná ve vás tato doba zanechala negativní vzpomínky, a tím pádem odpor k tomuto docela levnému a rychlému zdobení interiéru. Hoďte pocity za hlavu a jděte s dobou – vytapetujte!

Dnešní vzory jsou totiž skutečně dekorativní, nabízeny jsou nejen moderní motivy, ale i romantické, dětské, květinové a mnohé další. Ti, kteří preferují pestré pojetí, zvolí výraznější odstíny, jemnější dojem získají volbou pastelových či zemitých barev. K dostání nejsou už jen tapety z papíru, ale z mnoha dalších materiálů.Další fotky ve fotogalerii

Dvakrát měř

Při koupi tapet se informujte na rozměr, standardní šíře role je 53 cm, délka 10,05 m, což je 5 m2. Zároveň sledujte opakování vzoru, ten totiž rozhoduje o množství, které je potřeba koupit. Zpravidla se doporučuje pořídit o jednu roli navíc, protože se tapeta mechanicky nestříhá na stejné kusy, ale musí se řezat podle vzoru tak, aby na sebe navazoval.

Nemusí to být jednoduché

Cena role se odvíjí mimo jiné i od materiálu, ze kterého je vyrobena (viz blok). Ten zároveň určuje způsob lepení, strhávání, volbu lepidla atd. Pokud nejste manuálně zruční, raději ponechte tapetování zkušenějšímu. Každý materiál se totiž chová trochu jinak. Vinylové tapety nejsou tolik poddajné jako papírové, a tak s nimi na stěně už jen těžko budete manipulovat. Výhodnější je v tuto chvíli zaplatit pracovníka než práci a vynaložený čas “hodit do koše“ a začít znovu.

Jak vybrat správně?

To záleží od vašeho vkusu a pojetí interiéru. Nezapomeňte, někdy stačí vytapetovat třeba jen jednu nebo dvě stěny. Docílíte tak výraznějšího vzezření, ale zároveň se v pokoji „neutopíte“ v dekoru. Volbu barev podřizujte okolnímu zařízení, je-li v neutrálních barvách, pak tapeta může být odvážnější. Nezapomeňte, že i nejmodernější dekory se jednou okoukají. Jste-li milovníky změn, pak se nebojte a nalepte si na stěnu třeba i něco ulítlého. Stejně to za pár měsíců bude jinak. V opačném případě buďte raději střídmější. Ačkoli lze tapetu pořídit i za přijatelné ceny, v konečném důsledku bude pořizovací částka i několik tisíc korun.

Důležité symboly

Volba materiálu také rozhoduje o údržbě stěny. Každá role je proto označena symboly (podobně jako textilie), které vypovídají o způsobu lepení, strhávání i údržbě. Nejste-li si jisti, kterému materiálu dát přednost, pak zvažujte i provozní podmínky. Máte děti, psy? Pak bude vhodnější omyvatelný povrch.Další fotky ve fotogalerii

Některé materiály, z nichž se vyrábějí tapety

  • Vliesové tapety - jsou ze speciální buničiny a polyesterových vláken s přídavkem polymerového pojiva. Lepidlo se nanáší pouze na stěnu, tapety jsou bezezbytku odstranitelné suchou cestou. Jsou omyvatelné, stálobarevné a odolávají vlhkosti.
  • Vinylové tapety - tvořeny jsou vrstvou papíru nebo tkaniny, na kterou je plošně nanesena vrstva PVC, většinou s raženou strukturou povrchu. Jsou omyvatelné a po stažení ze stěny zůstane jen vrstva makulatury, která je ideálním podkladem pro novou tapetu.
  • Papírové tapety - jednovrstvé tapety jsou vyrobeny z mačkaného papíru a mají krátkou životnost, dvouvrstvé jsou opatřeny ochrannou vrstvou, čistí se pouze suchým způsobem.

-zal-Foto: www.matflowers-design.cz, Guild