Důležité je rostliny správně zvolit a také je dobře rozmístit.

Domácí lékař

Pokojové rostliny v interiéru plní mnoho významných funkcí, například lze za jejich pomoci úspěšně neutralizovat negativní elektromagnetický vliv televize, kancelářské techniky, počítače a dalších. Za tímto účelem výborně poslouží jak listnaté (aglaonema, monstera, šeflera atd.), tak i kvetoucí rostliny (orchidea, fialka, brambořík a další).

Rostliny zlepšují kvalitu vzduchu, obzvláště v případě, že v kanceláři nebo doma někdo kouří.

Kam kterou?

Obecně nejvhodnější pro místa, kde se nejvíce zdržujeme, ať už se jedná o bydlení nebo pracoviště, jsou rostliny s okrouhlými měkkými listy. Pichlavé a špičaté rostliny, jakými jsou například kaktusy, jukky, palmy atd., je lepší mít raději v prostorech, kterými se pouze prochází nebo se v nich zdržujeme jen kratší dobu, například ve společném vstupním prostoru, na balkoně nebo na chodbě. Zde naše pichlavé rostliny plní především ochrannou funkci.

Výbornými rostlinami pro bydlení jsou: fíkus, ibišek, šeflera, orchidea, pokojová lipka, fialka, tlustice, bambus, ovocné stromky (citron) atd. Tyto rostliny výborně interiér oživí. Dbejte ale na to, aby počet rostlin byl přiměřený rozměrům vašeho bydlení. Dům by rozhodně neměl připomínat džungli! Neschovávejte se před světem. Obzvlášť se to týká bydlení osamělých žen.

Plazící se a popínavé rostliny lze výborně uplatnit všude tam, kde je potřeba schovat ostré hrany, rohy a trámy. Například úspěšně tuto funkci plní philodendron, ruměnka, voděnka pruhovaná, břečťan atd. Při využití plazivých a popínavých rostlin v interiéru je důležité pamatovat na skutečnost, že tyto rostliny představují stagnující se jinovou ženskou energii, a její přebytek není dobrý!

Zvláštní pravidlo ohledně rostlin platí v ložnici. Nedoporučuje se zde mít větší množství rostlin v květináčích. Vhodnější je tuto místnost zdobit čerstvými řezanými květinami ve váze a na okně za záclonou mít maximálně jeden dva malé květináče. Rostliny totiž v noci, stejně tak jako spící člověk, spotřebovávají kyslík a pak jsou zde i další zvláštní důvody, proč raději milovanou kytku přesunout do jiné místnosti nebo alespoň co nejdále od postele. Obzvlášť se to týká pichlavých rostlin, ostré listy a šípy přispívají k hádkám a konfliktům!

Kytky v květináčích umístěné na oknech chrání dům proti negativním vlivům a špatné energii zvenčí. Například pokud se naproti domu nachází nemocnice, hřbitov, věznice, nádraží, staveniště, sloup s rozvody elektřiny a podobné stavby.

Za pomoci rostlin lze symbolicky rozdělit prostor na zóny. Například oddělit pracovní stůl od jídelní a obývací části.

Východ a jihovýchod dokáže zázraky

Ve feng-šuej pro rostliny existuje speciální místo, jsou to východní, jihovýchodní a jižní sektory domu, bytu nebo kanceláře. Jedná se o ideální místa pro energii dřeva, kterou představují rostliny.

Tak například bambus umístěný na východ podpoří dobré rodinné vztahy mezi generacemi a zdraví. Fíkus se v tradičním feng-šuej počítá jako rodinný strom, a tak jeho správné místo je též ve východní části domu. Tlustice (crassula) je tradičním peněžním stromem, pokud ho umístíte na jihovýchodě (oblast bohatství), podpoří finanční a materiální štěstí. A pokud vaše tlustice najednou rozkvete, je to velmi dobré znamení bohatství, například nečekané dědictví nebo výhra atd.

Rostliny s červenými květy ideálně podpoří prvek ohně (úspěch a slávu) v jižní části domu nebo kanceláře.

Suché dekorace na rozdíl od živých květin v sobě nesou mrtvou stagnující energii. A to je důvod, proč nejsou ve feng-šuej pro výzdobu interiéru doporučované. Dalším důvodem, proč se zbavit suché dekorace, je usazující se prach, který rozhodně zdraví nepřidá. A tak raději zvažte, jestli ponechat velký suchý pugét růží, který vám kdysi darovali k nějakému významnému výročí. Vzpomínky si zapiště do srdce, zachyťte na fotografiích, ať máte místo na nové živé pugéty a šťastné události. To je jedna z nejzásadnějších rad feng-šuej – připravte nové místo pro to, co ve vašem životě chcete přivítat!

Naopak pugét z živých řezaných květin lze umístit skoro všude!

Poradna feng-šuej!Zajímají vás další informace o feng-šuej? Zeptejte se v naší odborné poradně. Více informací...

-Julia Burová a Marina Kopecká-www.kralovnafengsuej.cz Foto: www.profimedia.cz, Holandská květinářská kancelář