Jedná-li se o vícečetné porody, jedná se zejména o porody dvojčat, počty trojčat kolísají mezi deseti až třiceti porody ročně a porody čtyřčat se vyskytují jen výjimečně. S dvojčatapříchodem několika potomků najednou se automaticky mění nejen chod domácnosti, ale zároveň je zapotřebí přizpůsobit domov dětským potřebám.

Pro dvě stejně staré děti potřebujeme doma takřka vše dvakrát. Výjimkou je elektronická chůva, vanička, ovšem přebalovací pult už se hodí větší (ideálně pro dvě miminka vedle sebe), postýlky potřebujeme dvě a většinu dalšího vybavení rovněž. A protože má maminka jen jedny ruce, ocení veškeré zařízení ergonomicky a prakticky uspořádané.

Ti nejmenší

Přibližně do dvou let dítěte spí děti v ložnici rodičů, tady proto musíme najít místo pro dvě postýlky. Ty umisťujeme vedle sebe tak, aby děti na sebe viděly, a zároveň je matka mohla v noci snadno kontrolovat. Osvědčilo se umístění tak, aby žena mohla pohodlně přímo z lůžka vsunout skrz ochranný žebřík ruku a dítě uchlácholit, aniž by musela vstát.

Kočárek pro dvojčataV momentě, kdy se ratolesti začnou samy pohybovat po bytě, nastává nejdůležitější fáze v domácnosti, a tou je bezpečnost. Až na řídké výjimky je takřka nemožné obě děti uhlídat, proto musíme předejít a zamezit jejich zranění. Samozřejmostí je zábrana schodů, zajištění všech ostrých hran a rohů, zamezení přístupu k varné desce atd. Častokrát se stává, že potřebujeme děti na chvíli umístit na zcela bezpečné místo, tehdy pomůže ohrádka, která by pro dvě děti měla mít odpovídající rozměr. V tomto období také rodiče stěhují své potomstvo do vlastního pokoje, kde podle odborníků mohou být společně až do své puberty.

Dvojčata ve svém

Je všeobecně známo, že dvojčata jsou na sebe odmalička fixována a jejich rozdělení jim může uškodit. Pro zvlášť živé děti bychom neměli pořizovat oblíbenou palandu, ze Postýlka a ohrádka pro dvojčatakteré by snadno mohly spadnout, ale najít nižší řešení. Například lůžko zvýšené do jednoho metru, pod kterým je ještě jedna postel, kterou získáme vysunutím.

Barevnost pokoje ladíme s ohledem na pohlaví dítěte, přičemž děti můžeme k výběru odstínu samozřejmě přizvat. Zatímco u stejného pohlaví se zpravidla děti a rodiče shodnou, v případě, že dvojčaty je kluk a holka, mohou se jejich názory lišit. Tehdy je vhodné zvolit zlatou střední cestu a použít neutrální barevnost, přičemž každé dítě může mít ten svůj kout v odstínech, které si přálo.

V předškolním věku nemusejí mít sourozenci každý vlastní pracovní místo, postačí jim jedno společné, ale se dvěma židlemi. Ideální je kruhový stolek, který nemá ostré hrany a u něhož si jsou všichni rovni.

Dvě děti a jeden pokoj

S přibývajícím věkem narůstají také nároky dětí a zpravidla přichází i potřeba být sám. Neexistuje-li možnost separovat je do vlastních pokojů, pak k vhodným řešením patří model jedné obří místnosti, ve které instalujeme uprostřed posuvné dveře. Když jsou otevřené, děti si mohou hrát společně, v Pokojík pro dvě dětimomentě, kdy se každý chce věnovat vlastním zájmům, se dveře zavřou a každý má soukromí. Zařízení samostatných pokojů pak podléhá běžnému standardu.

Mají-li dvojčata bydlet společně v jednom pokoji, pak je zapotřebí každému z nich poskytnout dostatečné zázemí. Naštěstí existují nejrůznější sestavy nabízející řešení. Základem je sestava lůžek, zpravidla to je palanda nebo dvě vyvýšené postele, pod jejichž lehací plochou je vytvořeno pracoviště. Nespoléhejme na jeden stůl, dvě děti potřebují dvě pracoviště, a to i přesto, že zpočátku s nimi rodiče píší úkoly nejčastěji v kuchyni.

Nesmíme opominout dostatek úložných prostor, ty můžeme najít nejen ve standardních skříních, ale například ve schodišťových stupních, v prostoru pod lůžkem (je-li možnost), oblíbené jsou i nejrůznější plastové boxy. Nezapomínejme, že můžeme využít stěny až ke stropu, tam si děti od určitého věku už samy vylezou.

-zal-Foto: www.profimedia.cz, www.nej-korarky.cz, www.batole.cz