Postupem času tuto funkci převzaly multifunkční pohovky, křesla či sedací soupravy, a pochopitelně z důvodu většího pohodlí a komfortu je následovaly také odkládací plochy, často integrované do sedacích souprav.

Umístění stolku

Malé odkládací stolky umístěte na dosah ruky sedícího člověka, nejlépe vedle sedačky nebo křesla. Funkčnost stolku tkví ve velikosti odkladní plochy a výšce s ohledem na sedací nábytek a činnosti, k nimž bude využíván. Chcete-li u něj hrát karty či stolní hry, počítejte s několika centimetry navíc do výšky, abyste se při hře nehrbili.

U stolků oceníme mobilitu

Jinou variantu představují menší odkládací stolky, které mohou být i mobilní a lze je v pokoji přemisťovat podle aktuální potřeby. Některé slouží dokonce také jako sedák, a jiné jsou už pro svou duální roli přímo vybaveny speciálně odnímatelným tácem. Osobitý komfort nabídne stolek opatřený kolečky, ale zrovna tak i hnízdové stolky, které obvykle čítají tři různě velké stolky naskládané pod sebou.

Hnízdové stolky

Prakticky využít můžete nejrůznější typy samostatných i hnízdových stolků. Vhod přijdou především v malometrážních bytech. Volte je však s ohledem na možnosti manipulace a nezapomeňte, že ideální jsou odlehčené a jednoduché tvary zaručující dokonalou funkčnost. Malé stolky nemusí sloužit pouze k odkládání věcí, dají se využít také jako květinové stolky.

Neobvyklý tvar

Jako praktický odkládací stolek poslouží i jiné předměty. Stačí trocha kreativity a fantazie, a originální stolek je na světě. Ne že bychom vás chtěli pobízet k divokým improvizacím a nekontrolovanému kutilství. Originální interiér se však neobejde bez špetky rafinovanosti. Například byt v koloniálním stylu skvěle doplní odkládací stolek v podobě starého kufru, jiný zase příjemně osvěží starožitná truhla atd.

Rafinovanost

Elegantně tvarovaný stolek nebo atraktivní deska podepřená kamenným kvádrem či soškou rázem ztratí na kráse, jestliže ji zavalíte časopisy a knihami, případně stane-li se odkladištěm ovladačů. Máte-li při odpočinku rádi všechno pěkně při ruce, pak raději zvolte stolek s dutými útrobami - s přihrádkami nebo zásuvkami, do nichž přehledně umístíte všechny potřebné věci.

-jop-Foto: www.profimedia.cz, Ikea