Na letošním Designbloku najdeme celou řadu zajímavých výstav, novinek a designérů. Vybrali jsme pro vás několik zajímavých tipů.

Česká firma na výrobu svítidel BROKIS představuje na letošní přehlídce DESIGNBLOK tři nové kolekce. Projekt spolupráce s českými designéry zahajují návrhy studia Olgoj Chorchoj (Michal Froněk a Jan Němeček) a designérky Lucie Koldové Světlo, lampy, svítidlas Danem Yeffetem.

Teo, Zubatá a Muffins je trojice, s níž jmenovaná firma startuje dlouhodobý koncept spolupráce s předními designéry. „Chceme pravidelně zvát české i zahraniční designéry ke spolupráci tak, abychom několikrát do roka uvedli novou kolekci svítidel,“ přibližuje ředitel firmy ing. Jan Rabell. Kolekce Teo od studia Olgoj Chorchoj je inspirovaná figurkami ze hry Člověče, nezlob se a zároveň dětskou postavičkou. Druhá řada nazvaná Zubatá odkazuje k estetice 60. let. Obě jsou vyrobeny z třívrstvého opálového skla, které výborně rozptyluje světlo. Kolekce mladé designérky Lucie Koldové a Dana Yeffeta mimo jiné odráží dojmy designérky z jejího aktuálního francouzského pobytu.

„Tato kolekce vznikala ve Francii, kde právě působím. Je to takové nahromadění impulsů a inspirace z poslední doby. Kolekce se jmenuje Muffins a svým tvaroslovím vychází z úžasných francouzských boulangeries. Také mě inspirovalo spojení dřeva a skla, dvou přírodních, nádherných surovin,“ říká Lucie Koldová o své kolekci. „Kolekce Teo je pojmenovaná po mém synovi a v Lampy, svítidla, lustry, světlopodstatě odráží radost z nového života. Je to taková malá postavička, připomínající figurku z dětské hry Člověče, nezlob se. Teo je jednoduchá kuželka, která buď visí ze stropu, nebo je postavená někde na stole nebo na komodě. Zubatá je foukané sklo s náročným tvarem,“ doplňuje ji designér Michal Froněk.

Závěrem v kostce o autorech

Studio Olgoj Chorchoj založili v roce 1990 Michal Froněk a Jan Němeček ještě v průběhu studia na pražské Vysoké škole uměleckoprůmyslové. Od té doby se zabývají průmyslovým designem, designem nábytku, architekturou a interiéry. Vystavují často doma i v zahraničí.

Lucie Koldová vystudovala Vysokou školu uměleckoprůmyslovou v Praze, Ateliér produktového designu pod vedením designérů Michala Froňka a Jana Němečka (Olgoj Chorchoj). V roce 2006 absolvovala stáž ve Švédsku (Högskolan för Design och Konsthantverk v Gotenburghu), podílela se na řadě tuzemských i zahraničních výstav a projektů, od roku 2009 pracuje v pařížském studiu Ldesign Arika Levyho.

-var-Foto: Brokis