Naštěstí dnešní výrobci myslí na potřeby klientů, a tak mají v nabídce mnoho zajímavých a praktických sestav i solitérů, které v mini bytech přijdou vhod. Nápady se ovšem mohou hodit i těm několika vyvoleným, kteří žijí v prostorných interiérech. Stalo se totiž jakýmsi nepsaným pravidlem, že i tady časem majitelé zjistí, že je jim domov

malý.

Plánujte s rozmyslem

Základ úspěchu tkví v kvalitním dispozičním řešení, ve kterém bychom měli dosáhnout logické i funkční návaznosti jednotlivých místností a proměnit veškeré kouty i jinak nevyužitá místa. Úkolem je získat co nejvíc úložných prostor. Praktické je integrovat, a to nejen skříně, ale i spotřebiče. Využijme stěny od podlahy až ke stropu, budujme a neponechme volný ani centimetr čtvereční. Papír snese všechno, a tak dopředu naplánujme rozvržení nábytku a nezapomeňme, že dveře se nemusejí otevírat jen klasicky, můžeme je posouvat, popřípadě zvolit některý z průchozích závěsů.

Nábytek, který něco umí

Chcete-li dosáhnout účelného vybavení, pak nikdy nesáhnete vedle, když si pořídíte multifunkční nábytek. Patří sem sedací soupravy vybavené mechanizmem, který dovoluje sezení přizpůsobit potřebám. Otočením jedné z částí se rozšíří prostor pro sezení, některé typy mají integrované lůžko. To můžeme využívat ke každodennímu spaní. K tomuto účelu jsou vhodné ty soupravy, které mají samostatnou matraci

určenou výhradně ke spánku, spočívá se na sedácích. K rozšíření odkládacích ploch přijdou vhod integrované police, které mohou být přichycené z druhé strany zad soupravy, případně ze strany. Vedle pevných polic využijeme i látkové kapsáře, např. na dálkové ovládání, časopisy nebo knihy. Hodit se budou i menší stolky, jejichž velikost i váha dovolují jejich snadné přemístění. Vybírat můžeme z typů, které výrobce navrhl přímo k sedací soupravě, ty tvarem i velikostí samozřejmě sezení dokonale doplňují. Praktické jsou také hnízdové stolky. Sestava obsahuje tři kusy stejného designu, avšak rozdílné výšky. Mohou být složeny jeden pod druhým, anebo jsou k dispozici všechny tři podle potřeby. Ke kvalitnímu bydlení významně přispěje i vhodná volba konferenčního stolku, vyberte model s úložným prostorem, u některých typů můžeme dokonce zvětšit odkládací plochu, případně zvýšit podnoží.

Stolujeme jako lidé

Velkým problémem v mini interiérech bývá umístění jídelního stolu. Vhodné jsou stoly s rozkládací deskou, zvolit můžeme i model, jehož deska se přichytí ke stěně a spouští se jen při stolování. Tehdy totiž nepřekáží. Jídelní židle vybírejme stohovatelné nebo skládací typy, které zabírají minimálně místa, a přitom poskytují komfortní sezení.

Jakou obývací stěnu?

Módní jsou sice obývací sestavy minimalistického pojetí, my si je ale do malého pokoje nemůžeme dovolit. To však nevadí, i tak můžeme zvolit sestavu, která bude působit ojediněle a jejíž součástí bude dostatek úložných prostor. Vybírejme typy, jejichž uzavřené části mají čelní dvířka ze skla, vnitřní osvětlení a dostatek otevřených polic. Takové varianty totiž působí subtilně, přitom jejich funkčnost není potlačena.

Nezapomeňte na optické triky

Malá místnost by měla působit světlým dojmem, ideální jsou bílé zdi, případně některé ze světlých, méně nápadných odstínů. Tapety volíme s jemným vzorem. Použijte průsvitné materiály, tedy sklo, plast, perspex ad., které vizuálně navozují nestísněný pocit v prostoru. Využijte optický klam zrcadla. To totiž díky odrazu místnost zvětšuje.

Pravidla pro mini byt

  1. Vytvořte maximální velikost prostoru
  2. Zajistěte dostatek denního světla
  3. Volte průsvitné materiály a světlé barvy
  4. Pořiďte si skládací nebo stohovatelný nábytek

-zal-Foto: Resource Furniture