Byt, panelák, dětský pokoj, stůl, židle, skříněV dětském pokoji by se měly děti cítit dobře, útulně, a prvky použité v pokoji by měly rozvíjet dětskou fantazii, měly by být veselé a hravé. Neméně důležitá je také bezpečnost pohybu a pobytu dětí, dbát bychom proto měli na výběr kvalitních, odolných materiálů, vybírat spíše nábytek, který má oblejší hrany.

V panelákovém bytě hraje každý centimetr prostoru svou roli. Je zde ještě důležitější vše naplánovat tak, aby byl maximálně využit celý prostor, než je tomu třeba v dětském pokoji v rodinném domě. Dítě i v malém prostoru potřebuje svůj prostor na hraní a v žádném případě by se v pokojíčku nemělo cítit stísněně.

Nezapomeňme, že každé dítě potřebuje kromě místa na spaní, na hraní a na odpočinek spoustu úložného prostoru pro Dětský pokoj, byt, panelák, stůl, skříněsvé „poklady“. Pokud jim je dopřejeme, učíme děti se od malička starat o své věci, uvědomují si, že každá hračka má své místo, a že je třeba čas od času ji na své místo uložit.

Děti si zaslouží pokojíček, který je podle jejich přání a splní jim jejich sny! A vás jejich přání nemusí zruinovat.

Nosné opěrné prvky interiéru – postel, stůl, úložné prostory – by měly být neutrální, aby se nestalo, že vás i děti časem omrzí a okoukají se, hlavní důraz a barevnost zajistí dekorace a výmalba. Ideální a praktické je, aby změna pokoje nebyla příliš nákladná a náročná. Když vymalujete jinou barvou, koupíte jiný přehoz na postel a jiné obrázky, docílíte úplně jiného vzhledu pokoje za minimální náklady.

TIP DESIGNÉRKY: Nábytek zvolte v neutrálních barvách – například světlé dřevo v Panelák, byt, dětský pokoj, palandakombinaci s jednobarevnou odlehčenou světlou plochou, krémovou nebo bílou, a interiér vymalujte veselou pestrou barvou, doplňte barevným povlečením, pestrobarevnými obrázky, barevnými lampičkami a polštářky. Takový pokoj, kde dominantními prvky jsou výmalba a dekorace, může sloužit dětem od 3 až do 18 let.

Prostor na spaní

Stále oblíbené jsou palandy, a to jak pro sourozence, tak jen pro jedno dítě v pokoji. Palanda pro jedno dítě se dá využít pro spaní v horní části a pod ní pro pracovní stůl pro školáka nebo hrací kout pro předškoláka – třeba vytvořením látkového domečku. Vše záleží jen na vaší fantazii. Pokud v pokoji bydlí dva sourozenci, každý z nich by měl mít své soukromí a prostor pro své věci, knihy a hračky.

Prostor na hraní a práci

Pracovní stůl potřebuje nejen školák, ale i menší potomek, který jej využívá na kreslení.

Prostor pro odpočinek

I v malém prostoru bychom měli ponechat volné komunikační cesty a vytvořit koutek pro relaxaci.

Rozměry pokojů z obrázků

Uvedené dětské pokoje se nacházejí v panelovém bytě ve Stodůlkách a mají následující rozměry:

  • Pokoj s palandou 240 x 440 cm
  • Pokoj se dvěma postelemi 282 x 470 cm

TIP NA ZÁVĚR: Potřebujete poradit s řešením interiéru? Nechte si poradit od bytového designéra zdarma.

Foto a text: Michaela Procházková, Michelle Bivotti