Garsoniéra je, jak původní název napovídá, mládenecký pokoj. U nás se tento název vžil pro malé byty s kuchyňským koutem a příslušenstvím. I ten však lze zařídit prakticky a pohodlně.

Prakticky hned v předsíni

Garsonka je zpravidla ideálním bydlením pro člověka, který žije sám, hodně času tráví v práci a volnočasové aktivity se odehrávají mimo domov. Často jsou garsonky také prvním společným bydlením bezdětných párů. Dnešní garsonku obývá paní Milada, osmačtyřicetiletá rozvedená zaměstnankyně farmaceutické firmy. Hodně cestuje a často bydlí v hotelu. Když se vrátí do Prahy, chce však mít vlastní útočiště, soukromí, prostě domov. Jejím požadavkem byl i při podlahové ploše 45 m2 pohodlný byt, standardně vybavená kuchyně a vzdušnost. Vstupním prostorem bytu je malá předsíň. Návrh zařízení obytné části s kuchyňským koutemProti vchodovým dveřím jsou umístěny dveře do koupelny, z důvodu úspory místa byly zvoleny posuvné, nalevo se vchází do obytného prostoru – pokoje s kuchyní. Předsíň je při celkových rozměrech bytu v tomto případě malým luxusem, pro zachování vzdušnosti obytné místnosti je sem proto situována většina úložných prostorů v bytě. Aby místnost nepůsobila přeplněně, je skříňový nábytek kombinován s průhlednými policemi a proutěnými koši – ty slouží na uložení věcí, které se používají spíše sezonně. Jsou uzavřené, aby se do nich neprášilo. Příznivý dojem místnosti podporují světlé a jasné barvy, posuvné dveře do koupelny jsou oboustranně zrcadlové, což je nejen praktické, ale zrcadla současně přispívají i k optickému zvětšení obou místností.

1+kk

Návrh obytné místnosti obsahuje opět dvě varianty možného zařízení. Základem je kuchyňský kout, z prostorových důvodů jsou kuchyňské skříňky v přímé linii. Protože požadavkem majitelky byla vzdušnost, nejsou součástí linky horní skříňky a všechno vybavení se muselo vejít do spodních skříněk, ty jsou proto ve dvou řadách. Kuchyně je vybavena standardními spotřebiči – sporákem s horkovzdušnou troubou s grilem a mikrovlnným ohřevem, lednicí, myčkou, našlo se i místo na kontejnery na tříděný odpad. Druhá řada spodních skříněk tvoří optický předěl mezi pokojem a kuchyňským koutem, jejich hmota je odlehčena dvěma skříňkami s prosklenými dvířky po stranách linie, ty jsou obráceny do obytné místnosti. Střední část je plná, k ní jsou přisazeny barové stoličky, toto uspořádání nahrazuje místo pro stolování. Vzhledem k tomu, že majitelka neobývá byt soustavně, je pro ni toto řešení zcela dostačující. Obytná místnost je vybavena rozkládací sedací soupravou, která je určena pro občasné přespávání, jako lůžko lze využít i rozkládací křeslo.

První varianta je, pokud jde o nábytek i barvy a vzory, zařízena tradičněji – na stěnách jsou tapety s florálním vzorem, součástí nábytku je velká knihovna a skříňka pro umístění televize. Stěny i podlaha jsou laděny do světlých jemných barevných odstínů. Tato varianta je celkově odlehčenější – po stranách nízké televizní skříňky jsou umístěny pouze dvě úzké vysoké skříňky, ostatní prostor je volný. Součástí druhé varianty je pracovní kout s psacím stolem a úložnými prostory, který vnáší do prostoru určitou strohost, jako podlahová krytina byl zvolen koberec, který spolu s barevným laděním místnosti evokuje útulnost.

Koupelna malá, ale naše

Návrh koupelnySoučástí bytu je samozřejmě malá koupelna, i tento prostor byl plně využit. Z důvodu úspory místa je vybavena sprchovým koutem a její součástí je WC. Vzhledem k tomu, že v bytě není místo na sušení prádla, je zde umístěn kompaktní set pračky se sušičkou. Majitelka sice upřednostňuje přirozené sušení prádla, v tomto případě však musela ustoupit a pořídit si sušičku. Díky posuvným dveřím zde zbylo i místo na skříňku na ručníky a kosmetické potřeby, mycí prostředky jsou umístěny ve skříňce pod umyvadlem. Pro optické rozšíření prostoru jsou na podlaze položeny široké dlaždice.