Mezi časté chyby při zařizování dlouhých a úzkých prostor patří zbytečný a přílišný respekt k převažujícímu směru. Nábytek je otrocky „rovnán“ podél dlouhých stěn a opticky násobí prostorový handicap. Výborným lékem na potlačení chodbovitého charakteru u obytných místností je naopak řazení funkcí za sebou, příčně ke směru místnosti. K optickému zkrácení dlouhého prostoru výrazně přispěje kuchyňská linka, jídelní stůl nebo masivní sedačka orientovaná kolmo k delším stěnám. Nábytek také dokáže účinně zahnat poněkud neosobní výraz komunikačních prostor.

Chodbu neváhejme v určité vhodné pasáži rozšířit a doplnit vestavěnými skříněmi, které rozšíří možnosti jejího využití a dodají jí charakter šatny. Pod okno je možné doplnit křesílko a následující část „zabydlet“ nízkou knihovnou. Knihy v ní budou za sklem chráněny proti trvale usedajícímu prachu a současně svými barevnými hřbety vnesou do prostoru lidské měřítko. Ke zvýraznění středu kratší chodby se přímo nabízí lehký, subtilní nábytek zdobený dekorativními detaily, který do prostoru vnese noblesu, eleganci a vtiskne jí nezaměnitelný styl. Mělká prosklená vitrína naplněná oblíbenými předměty, drobnými dárky nebo suvenýry z cest bude zdrojem každodenního milého připomenutí hezkých chvil a živou vzpomínkou na dny volna.

Dekorace nesmí chybět

Ačkoli moderní styl preferuje jednobarevné, hladké a celistvé plochy bez zbytečných ozdob a dekorací, v dlouhém úzkém prostoru se nám vzory a dekorace budou hodit. Obzvlášť v prostoru, který trpí nějakým nedostatkem, je výhodné zaujmout pozorovatele atraktivním, dekorativním nebo jen nečekaným prvkem, který odvede jeho pozornost. Pro tento účel můžeme využít širokou škálu prvků: Může to být výrazně barevná výmalba na pozadí sedací soupravy, vzorovaná tapeta vymezující jídelnu, netradičně barevné či tvarované stínidlo centrálního svítidla nebo potahy polštářků z lesklého materiálu. Osvědčenou metodou je využití předmětů ryze dekorativních: obrazů, soch nebo živých květin. Jejich působivost zvýší vhodně zvolené pozadí nebo speciální osvětlení, které podtrhne jejich krásu. Dlouhá a fádní chodba doslova ožije po promyšlené instalaci obrazů na jedné lehce barevně zatónované stěně. Efekt korunuje sytě barevná čelní stěna s nasvíceným sytě barevným výklenkem rámujícím tvarově zajímavou plastiku.

Svítidla

V dlouhém a úzkém prostoru se rozhodně vyvarujme jediného zdroje světla – oba konce místnosti by pak nepříjemně tonuly ve tmě. Na problematickém půdorysu je třeba osvětlení promyslet a zajistit dostatek světla rovnoměrně po celé jeho ploše. Aby se délka prostoru zbytečně nezvýraznila monotónní řadou stejných svítidel, je vhodné použít různé typy světel k jeho optickému rozbití na různé části s odlišnou funkcí. Význam vybrané funkční zóny nebo centrální části podlouhlé místnosti můžeme zdůraznit pomocí centrálního závěsného svítidla zajímavého designu. Sekundovat mu mohou nenápadná svítidla zapuštěná do podhledu nebo stěn navazujících částí. V dlouhé a úzké chodbě problém s osvětlením graduje, proto zde velmi záleží na jeho originálním řešení.

Optimální je vystřídat několik druhů osvětlení v jednotlivých pasážích. Pokud to šířka chodby dovolí, velmi jí prospěje jednostranná instalace nástěnných svítidel, které naruší symetrii a optiku „tunelu“. Příjemně asymetrický vzhled můžeme podpořit instalací obrazů na stěnu se svítidly a protažením barevné výmalby z této stěny na strop.

-Ing. arch. Veronika Haroldová, Dům a zahrada č. 5/2010-Foto: www.profimedia.cz

Tip na další zajímavé články
  • Jak opticky snížit místnosti
  • Jak zařídit dětský pokoj
  • Kuchyňské linky a pracovní desky
  • Tipy a triky, jak financovat rekonstrukci
  • Zahradní nábytek......a dřevostavby jako hlavní téma přináší červnové číslo časopisu Dům a zahrada, které je v prodeji od 19. 5. 2010.