Interiér, skandinávský design, nábytekPojem skandinávský design se poprvé objevil v názvu výstavy konané v Londýně v roce 1951. Celá padesátá a šedesátá léta byl synonymem pro modernost, světlost, vzdušnost a inspiraci přírodou.

Balzám pro tělo

Mnohé výrobky slavných firem pěti zemí (Dánsko, Finsko, Norsko, Švédsko a Island) jsou vyráběny, obdivovány a nakupovány dodnes. Společným jmenovatelem jim byl nový vztah k přírodě a neotřelý pohled na design. Například designér Hans Christian Mengshoel vyvinul pro společnost Balans v roce 1976 sérii klekaček a dalších židlí, které podporují správné držení těla. Různé kopie a varianty těchto ergonomických sedaček jsou dnes běžné po celém světě a málokdo tuší, že u zrodu jejich principu stál právě jeden z géniů vlny skandinávského designu.

Sezení z jiné stránky

Sedačka, klekačkaKřeslo, BallchairTaška, květinový dekor, skandinávský design

Stejně tak dodnes žijící Eero Aarnio se podíval na sezení docela z jiné stránky. Mezi jeho nejznámější produkty patří křesla Ballchair, Bubble chair a Pastil chair, které jsou dnes již ikonami. Umožňují člověku schoulit se do jakési bubliny a nerušeně odpočívat. Sedící získává nejen pocit pohodlí, ale také naprostého bezpečí a uvolnění se, při odpočinku je tedy zcela dokonalé.

Tradiční materiály

Interiér, skandinávský styl, nábytek, bytové doplňkyAčkoliv skandinávský design se plastům nikdy nevyhýbal, tradičním materiálem je zejména dřevo. Nejběžnější je nábytek ve světlých variantách, což je do jisté míry dáno i potřebou světla. Ve skandinávských zemích je ho tradičně (zejména v zimě) velice málo, takže lidé se podvědomě brání tmavým tónům v interiéru. Například ve Španělsku, kde se naopak brání prudkému slunci, je tomu přesně naopak a v interiérech dominují tmavá dřeva. Dřevo bylo navíc v severských zemích s velkým množstvím lesů nejdostupnějším materiálem.

Umírněná barevnost

Skandinávci milují bílou, takže i dřevěný nábytek (pokud nezůstává v přírodním tónu) nejčastěji natírají právě touto barvou. Dokáží kombinovat, proto je každý interiér vhodně probarven pomocí doplňků a zejména textilu. Oblíbeným evergreenem je například květovaný dekor Marimekko. Marimekko se zrodilo v roce 1951 ve Finsku a je takovým fenoménem, že by mělo být zařazeno mezi tradiční atributy, na které si běžný člověk vzpomene při slově Finsko. V každé finské domácnosti naleznete alespoň jeden artefakt z dílny Marimekko. Ženy a dívky se po ulicích procházejí ve stejných tričkách Marimekko, třímají v ruce stejnou tašku Marimekko a pudřenku vytahují ze stejné taštičky Marimekko a ani v koutku duše je nenapadne, že je na tom něco podivného. Bytové doplňky, nábytek, interiér, skandinávský designPosedlost Marimekkem je toho skvělým důkazem.

Slavné žluté logo

Nejznámějším fenoménem z rodiny skandinávského designu je však značka, kterou dnes znají lidé po celém světě: IKEA. Podařilo se jí využít tradičních znaků severského designu, smíchat je s trochou italského stylu, přihodit malinko módního orientu, a díky tomu vytvořit rukopis, který jsou schopni a ochotni číst lidé po celém světě. Žluté logo na modrém pozadí se za šedesát let téměř nezměnilo. Obchodní domy společnosti dnes najdete v Dubaji, Tokiu nebo třeba v Mexiko City. IKEA je důkazem, že myšlenka skandinávského designu nebyla pouhou módou a že má stále co nabídnout.

-jop-Foto: www.profimedia.cz, IKEA