Pod uměleckým vedením Michala Froňka a Jana Němečka (studio Olgoj Chorchoj) vznikla nová přehlídka nápojového skla. K návrhům kolekce, která měla před několika měsíci premiéru na německém veletrhu Ambiente, bylo přizváno šest designérů. „Jsme velmi rádi, že kolekce zahrnuje práce mistrů českého skla Františka Víznera a Vratislava Šotoly. Doplňují je návrhy Ronyho Plesla, Studia Koncern a naše. Nejmladší generaci českých designérů pak reprezentuje Mária Hostinová,“ představuje designéry Michal Froněk.

V době, kdy sklářský průmysl nejen v České republice prochází útlumem, je aktivita Bohemia Machine zcela výjimečná. Firma, která byla dosud známá jako výrobce sklářských technologií, nyní velmi ambiciózním způsobem vstupuje na nové pole. Spojení klasické, modernistické tvorby Františka Víznera a Vratislava Šotoly se střední i nejmladší generací českých sklářských designérů přináší svěží vítr nejen na evropskou scénu. Nová kolekce ze Světlé nad Sázavou se začne vyrábět v druhé polovině tohoto roku.

„Od chvíle, kdy jsem začal pracovat ve sklářském průmyslu, jsem byl překvapen, že vlastně v Čechách existují dva různé sklářské světy. Svět velkých sklářských závodů se svou masovou produkcí a svět výtvarníků, tvořících téměř výhradně pro galerie a sběratele. Naše autorská kolekce je průlomem mezi těmito světy. Přináší „nadstavbový“ design do běžného výrobku. Cílíme na náročnějšího, ale dnes vlastně běžného zákazníka,“ říká majitel sklárny, pan Jiří Trtík.

České sklo

Práce Františka Víznera je až nostalgickým návratem ke kořenům moderního poválečného skla, charakterizuje ji jednoduché linie, výborné proporce a až roboticky přesný dekor jako na madlech strojů. Návrh Vratislava Šotoly má ladné, až svůdné siluety. Některé tvary jsou originály ze šedesátých let, zásadní design ještě ve vývoji. České skloTyto kusy kolekce budou k dispozici asi až příští rok. Práce Ronyho Plesla je sázka na jistotu s osvědčeným tvarem odlivek. Studio Koncern navrhlo celoskleněný set na kávu, robustní, s půdorysem hrnků tak trochu retro. Mária Hostinová je novou krví v celé kolekci Bohemia Machine, její práce má zajímavé proporce, které odkazují k současným trendům ve tvarování. Studio Olgoj Chorchoj navrhlo nápojový set pro automatickou výrobu. „Díky své střední válcové části je jakousi galerií určenou pro různorodé dekorování. Bude porytý jemnými sítěmi čar a teček v místě možného úchopu číše nebo odlivek. Je vhodný pro hotelové nebo restaurační komplexy, které budou tyto dekorace ke své identifikaci používat,“ říká umělecký ředitel kolekce Michal Froněk.

-var-Repro Bohemia Machine Glass