„Barbar je původně slovo, napodobující nesrozumitelnou 'řeč' cizinců. Podobně, jako české slovo brblat. Řekové tak označovali příslušníky všech národů, jejichž jazyku nerozuměli. Barbar byl poté považován za hrubého, nevzdělaného a krutého člověka. Odtud také slovo barbarství.“ Tak praví Wikipedie.

Na letošním milánském veletrhu (psali jsme o něm podrobně tady) jsme měli možnost vidět podivuhodný barbarský design, který pro italskou firmu Edra připravil – společně s designéry – umělecký ředitel Massimo Morozzi.

Ten vsadil na razantní barbarskou notu a představil novou kolekci, která, jak je u Edry obvyklé, vybočuje ze zaběhnutých kolejí. Je razantní, neočekávaná a pro leckoho možná i nesrozumitelná. Barbarské novinky jsme měli možnost vidět nejen na milánském výstavišti, ale i v showroomu na Via Ciovassino.

Především přírodní materiály

Hlavním tématem jsou přírodní barvy i materiály a drsný, barbarský výraz v designu jednotlivých kusů kolekce. Úložná jednotka Cabana od dvorních designérů Edry, bratrů Campanových (psali jsme o nich podrobně zde), připomíná nějakého podivného chlupatého člena Adamsovy rodiny: objekt velikosti lidské postavy se otáčí okolo centrální osy a slouží jako komoda. Solitér, u kterého ale dávejte pozor, ať vás nevyděsí v noci při cestě na toaletu.

Svítidlo Campana je složené ze 180 laserem různě tvarovaných kusů hliníku. Každý kus je jedinečný a ručně skládaný jako originál. Stůl Cotto má kovovou konstrukci a velmi tenkou hliníkovou desku, na níž leží osm velkých různě tvarovaných kusů terakoty. Na spodní straně je každý tento kus označený “Made in Italy” a „Hand made“. „Tenhle stůl s terakotovou deskou odkazuje k Etruskům, Brunelleschimu a rodu Mediciových,“ říkají o netradičním konceptu autoři, bratři Fernando a Humberto Campanovi.

Brenno je nové sofa potažené přírodní kůží, velmi měkkou a příjemnou na dotek. Vnitřní konstrukce je kovová a dřevěná.

Samozřejmě, že tato nová kolekce není nábytkem pro každého, ale spíš ukazuje možnosti a extrémní cesty, kudy se současný design také může ubírat. Líbí se vám?

- var - Foto: Edra