Kdosi kdysi přišel s nápadem, schovat je do stěny. A vznikly posuvné dveře.

Výhod mají hodně. Zejména úsporu místa, dokážou totiž ušetřit až dva metry čtvereční, což ocení zejména majitelé malých bytů. Praktická je i možnost využití stěn v jejich Posuvné dveřetěsné blízkosti. Efektní ale mohou být i ve velkých prostorách, kde mohou v případě potřeby oddělovat určitou část. Jinak jsou schované a nenarušují vzhled místnosti.

Instalace dveří není věda, ale myslete na ni dopředu

O instalaci posuvných dveří musíte uvažovat už při hrubé stavbě. Sestávají z ocelového pouzdra, které se instaluje do stavební příčky. Ta může být zděná, sádrokartonová, štěpkocementová a nevadí ani betonové stavební bloky. Hlavní částí posuvného systému je hliníková lišta, která zajišťuje tichý a bezproblémový chod pojezdů. Posuvné dveřeKolejnice bývá ukotvena do nosných částí lišty. Právě ty pak zasouvají nebo vysouvají dveře, jejich úpravu volíme s ohledem na celkové zařízení interiéru. Mohou být dýhované, opatřené fólií nebo dřevěné, kovové, skleněné apod.

Součástí dveří může být i elektrický vypínač, tehdy výrobce připravuje bočnice tak, aby do nich bylo možné bez problémů zabudovat elektrokrabičku. Tato úprava může být součástí dveří, nebo ji lze dodatečně instalovat na požadovaný typ.

Náš tip:Pokud byste chtěli posuvné dveře, avšak nechcete bourat stěny, můžete si pořídit speciální systém sestávající z lišt, které se montují nad dveřní otvor. Na něm pak dveře jezdí, čímž se prostory oddělují nebo spojují. Vzhled lišt vůbec nenarušuje ráz místnosti, naopak některé systémy ho dotvářejí. Zejména kombinace kovová lišta-skleněné dveře.

Dveře s kouzlem: Sezame otevři se

Posuvné dveře mohou být jednokřídlé nebo dvoukřídlé. Ty můžeme zasouvat k sobě nebo od sebe. Jejich otevírání může být nezávislé anebo synchronní. Tehdy se při otevření jednoho křídla automaticky otevře i to druhé.

Posuvné dveřeStandardní výška dveří je 197 cm, některé firmy ale už běžně nabízejí dveře až o několik desítek centimetrů vyšší.

Kam se posuvné dveře hodí?

Posuvné dveře jsou oproti standardnímu provedení o něco finančně náročnější, i když základní typ lze pořídit už kolem 6.000 Kč. Není to sice málo, ale v rámci potřeby ušetřit prostor je investice nenahraditelná. V malometrážních bytech se často užívají k oddělení koupelny (případně toalety), kdy klasické dveře zasahují do nevelké předsíně a překážejí.

Velmi často vymezují také určitou část prostoru, například jídelnu, případně obytný prostor od kuchyně a podobně. Praktické užití nacházejí také k oddělení ložnice od společenské části, kdy se používají, třeba jen když přijde návštěva. Jinak je prostor spojený a majitelé mají nestísněné pocity při jeho užívání.

Výhody posuvných dveří:

  • Šetří prostor
  • Umožňují využití stěn v jejich těsné blízkosti
  • Mohou být „neviditelné“

Nevýhody posuvných dveří:

  • Náročnější instalace, se kterou musíme počítat už při stavbě
  • Oprava může být spojená se stavebními pracemi
  • Oproti standardním dveřím jsou finančně náročnější

-zal-Foto: www.profimedia.cz