O dnešní návrh mě požádala kamarádka. S manželem koupili a zrekonstruovali dům a vzhledem k tomu, že manžel pracuje doma, bylo nutné počítat s pracovnou a zázemím, hledali proto o něco větší dům, než je běžný standard. V dispozičním řešení tedy také pamatovali i na hernu, neboť mají dvě děti a často je navštěvují přátelé a děti z rozvětveného příbuzenstva. Tento návrh však může být inspirací i pro vybudování herny Vizualizace, návrh, herna, důmna rekreační chalupě, kde rodina pobývá o prázdninách, případně pro vybavení a uspořádání menších prostorů či jen koutků v bytě.

Důležité je ukládání

Jestliže se pro hernu rozhodneme, nemusí být místnost, kterou jí vyhradíme, velká, i když je to samozřejmě vhodnější. Spíše jde o využití dispozice místnosti a výběr dostatečných úložných prostor. Vždy je praktické situovat nábytek, police či volně stojící solitéry po obvodu místnosti, aby zbyl uprostřed dostatečně velký ničím nepřerušovaný prostor pro hru. Jestliže přesto chceme mít možnost prostor oddělit, lze to udělat pomocí shrnovacích závěsů či žaluzií. Podlahová krytina by měla být zdravotně nezávadná, měkká a teplá, současně by se měla dobře uklízet. Vhodné je linoleum nebo PVC, pod něj je dobré dát o jednu Herna, dům, místnostvrstvu mirelonu navíc, bude pak měkčí. Vhodný je i koberec s nízkým vlasem nebo korková plovoucí podlaha. Ta je však finančně náročnější, kromě toho je náchylná k mechanickému poškození. Pokud jde o nábytek, je třeba myslet na to, že děti potřebují mít k hračkám snadný přístup, pak je jednodušší je přimět i k neoblíbenému úklidu, ideální jsou proto nejrůznější policové systémy. Do polic se také snadno ukládají rozměrnější hračky, rozestavěné modely a podobně. Stavebnicím vyhradíme podle typu kontejnery, kombinujeme s víkem a bez víka, do uzavíratelných dáváme ty hračky, se kterými si dítě delší dobu nehraje a usazoval by se na nich prach. Nezapomeneme ani na skříňky s dvířky, sem ukládáme neskladné věci, které by na policích působily za každých okolností neuklizeně, dále různé hry v krabicích, puzzle a podobně. Součástí vybavení by měly být i plochy na psaní, malování, každé dítě by mělo mít svůj samostatný prostor.

Nezapomeňme na osvětlení

Při zařizování je důležité myslet na to, aby děti měly v herně všechny své hračky, a mohly se realizovat jak motoricky, tedy hrát si s hračkami, sestavovat věku úměrné stavebnice, navlékat korálky, skládat puzzle a podobně, tak výtvarně, malovat obrázky, modelovat, zdobit porcelán či sklo, drátkovat… Čtení sice nepatří mezi dnešní oblíbené dětské aktivity, nicméně může zde být i prostor pro knihy či poslech pohádek a hudby – k tomu se dobře hodí silná a pohodlná matrace s polštáři a také s lampou, a to i v případě, že děti prvotně tuto činnost nepreferují. Samozřejmě, že děti mohou mít knihovnu i ve svém pokoji, ale do určitého věku upřednostňují při svých činnostech společnost a herna je pro toto období ideálním místem. V herně by neměl podle věku dětí chybět alespoň minimální volný prostor pro jednoduché cviky, protahování. Jestliže je herna opravdu malá, stačí alespoň šplhací provaz jak svislý, tak vodorovný, ve větší herně vyhradíme místo uprostřed pro proběhnutí, tanec či jiné pohybové aktivity. Větším dětem můžeme pořídit pingpongový stůl, stolní fotbal či hokej, tuto zábavu pak budou s dětmi rádi sdílet jistě i rodiče, jestliže to místo dovoluje, může zde být i stěna na lezení, provazová cesta pod stropem atd. V souvislosti se všemi činnostmi musíme dobře vybrat osvětlení, kromě hlavního svítidla jsou třeba lampy do všech exponovaných míst, svítidla by měla být výkonná a také mechanicky odolná, pokud volíme skleněná, je dobré vybírat ta s ochrannou konstrukcí.

Na vybavení lze účelně ušetřit

Samozřejmě, že vybavení herny je další finanční výdaj, nemusí být však tak velký, jak se na první pohled zdá. Policové systémy lze pořídit nepříliš draho v různých supermarketech, s výhodou lze využít technické systémy do kanceláří či dílen, vypadají zajímavě, jsou odolné a svůj účel plní více než dobře. Pokud jde o uzavírací skříňky a psací stoly či místa k výtvarným činnostem, stačí vyřazený nábytek, který už jen nátěrem získá zcela novou tvář, děti si ho navíc mohou vyzdobit samy, případně je čas od času možné získat vyřazené školní lavice a židle, jimž stačí také jen nový nátěr a měkký polštářek na sedák, který ušije každá maminka či babička. Kontejnery můžeme koupit, ovšem využít můžeme i obyčejné větší či menší krabice s víkem či s chlopněmi nebo bez uzavření, které potáhneme samolepicí tapetou nebo polepíme jakýmkoli vzorovaným papírem, může to být i balicí vánoční papír, na krabici je také možné nalepit zmačkané noviny, které vytvoří nepravidelný povrch, a ten pak znovu natřeme různými odstíny balakrylu. Menší krabice lze polepit látkou, pro lepení použijeme vždy disperzní lepidlo.

Text a návrh: Dana D. Daňková