Ten kupovala v osmdesátých létech minulého století. Jenže podobně jako v módě i v odvětví nábytku se určité prvky vrací. Lak na interiérovém vybavení se objevoval už v období baroka a oblíbený byl i v devatenáctém století. V jednadvacátém století ho máme na každém kroku.

Pravdou ale je, že na světových veletrzích nábytku byl lakovaný nábytek k vidění už koncem dvacátého století. A protože tehdy připomínal cosi, co bylo u nás pěkné v době socialismu, museli jsme si na tento typ povrchu zvykat o něco déle než v zemích, kde se jejich politické dění odvíjelo zdravěji.

Moderní začátky

Trh zpočátku ovládl nábytek s bílým lakem ve vysokém lesku. Vzhled je totiž nadčasový, navíc bílý odstín je vhodný i do malých místností, kde působí vzdušně, což je samozřejmě pěkné i ve větších prostorách.

Designéři připravili kolekce také v sytých odstínech červené, žluté či modré a oranžové, které na první pohled vypadají opravdu efektně, ovšem časem se jejich vzhled může omrzet. Proto jsou v nabídce i tlumenější barvy, např. olivově zelená nebo teplý odstín žluté. V posledních letech návrháři přišli se zcela novým řešením, a to je lakovaný povrch v černé barvě.

Použití

Nejčastěji se černý lak používá u kuchyňských sestav. Je nasnadě, že taková kuchyň je vhodná do velkých místností, v opačném případě vytvoří tmavá sestava naprosto ponurý dojem.

Lak se používá nejen u kuchyňských sestav, pořídit si můžeme také úložný nábytek do obývacího pokoje, jídelní stůl se židlemi, koupelnový nábytek, ale i řadu doplňků, jako jsou solitérní svítidla, odkládací police ad.

Snadná údržba

Lakovaný nábytek má vysokou mechanickou i chemickou odolnost. Stačí ho očistit jen navlhčeným hadříkem, poté je vhodné ho důkladně vytřít do sucha. Vždy je potřeba použít materiál, který nepouští vlákna, vhodná je bavlna, len nebo jelenice. Některé odolnější nečistoty je potřeba omýt pomocí speciálního přípravku, ten by měl být čirý, i tak ovšem vyzkoušejte jeho kompatibilitu s povrchem na místě, které není vidět. Při údržbě nepoužívejte výrazného tlaku, na povrchu by to mohlo být znát. Samozřejmě není dovoleno používat brusné či lešticí pasty, krémy či prášky. Nelze doporučit ani užití olejových politur, oživovacích olejů a jiných přípravků obsahujících oleje.

Lakovaný nábytek je stálobarevný, nevadí mu ani přímé sluneční záření, odstín laku vybírejte podle standardních optických pravidel (světlé barvy do menších místností, tmavší mohou být ve větších prostorách) a s ohledem na celkové ladění interiéru, zejména výrazné odstíny volte s rozmyslem.Lakovaný nábytek lze vyrobit i na míru podle vašeho návrhu: barvu vybíráte podle vzorníku RAL, NCS nebo CHROMAFLASH, lakovat lze masiv, dýhovaná dřevotříska, MDF desky, lakovaný nábytek už nikdy nelze mořit

-zal-Foto: www.stardeco.cz, www.alnus.cz, www.mycode.com