Chcete, aby se cítilo maximálně pohodlně a už od prvních dní se vyvíjelo zdravě? Pak mu pořiďte kvalitní matraci. Ocení to v podobě dlouhého klidného spánku, což v konečném důsledku ohodnotí zejména rodiče.

Najít správnou matraci není zcela jednoduchý úkol, záleží totiž na samotném dítěti, který materiál mu nejvíce vyhovuje, a protože nám to zatím neřekne, vybíráme my – dospělí.

Nepodceňte velikost

Na trhu najdeme dva základní rozměry matrací určených do dětské postýlky, a to 120 x 60 cm nebo 140 x 70 cm, přičemž menší rozměr poslouží dítěti přibližně do dvou let, na větších se pohodlně vyspí i tříleté dítě. Ať už zvolíme kteroukoliv velikost, je nutné, aby rozměr přesně odpovídal vnitřnímu rozměru postýlky. V případě, že by kolem matrace zůstalo byť jen několik málo centimetrů, vystavujeme potomka možnému úrazu. Snadno by mu tam mohla zůstat ručka nebo nožka. Každopádně i pro rodiče je nekompatibilní řešení nepraktické, do skuliny snadno zapadne dudlík, hračka apod.

Zlatá střední cesta

I pro děti jsou nabízeny matrace s různou výplní, standardně to jsou pružinové nebo pěnové (často nesprávně nazývané molitanové), speciálně pro novorozeňata byly vyrobeny s výplní z kokosových vláken nebo kombinace kokos-pohanka.

Kterému materiálu dát přednost? Kdo zvolí pružinovou variantu, měl by počítat s tím, že nebude moci použít monitoring dechu. Snímací deska je totiž umístěna pod matrací a reaguje na drobné vibrace. Právě pružiny by je mohly anulovat a přístroj by nefungoval. Pěnové typy vyberte se středovou zesílenou vrstvou, kokosová vlákna zajišťují správné odvětrávání a matraci zpevňují, podobně jako kombinace kokos-pohanka.

Asi nejoptimálnějším řešením je najít středně tvrdou matraci se snímatelným pratelným potahem, vnitřní materiál by měl odvádět vlhkost a být vhodný pro alergiky.

Nepodceňte maličkosti

K vnitřnímu vybavení dětské postýlky patří také polstrované boční závěsy. Jejich funkce není jen zdobit, ale zejména brání miminku zranit se o ohrádku. Slouží do té doby, než se ratolest začne v postýlce stavět, tehdy by totiž mohly posloužit jako žebřík, a dítě by se mohlo dostat ven.

U matrace sledujte, zda:

  • vstřebává vlhkost
  • je vhodná pro alergiky
  • může se použít z obou stran
  • potah je snímatelný a pratelný
  • zabraňuje proleženinám
  • zdravotní nezávadnost doporučuje příslušný institut (např. Institut pro matku a dítě, Státní hygienický ústav)

-zal-Foto: www.profimedia.cz