Styl této kuchyně je vlastně symbiózou starého a nového, kuchyně působí na první pohled útulně a romanticky, a vystihuje tak do určité míry povahu své majitelky, která je rozená optimistka, má smysl pro poetično, a také silný citový vztah k celému bytu a Kuchyně, dřez, baterie, digestořnábytku po mamince. Chtěla tedy zachovat původní atmosféru bytu a do nové kuchyňské linky zakomponovat starou kredenc, a to i za předpokladu, že její celková renovace bude finančně náročná.

Všechen nábytek měl být upraven v retro stylu 30. let. V novém návrhu bylo počítáno také s původní dlažbou, pokrývající část kuchyňské podlahy. I proto její odstíny, slonová kost až hnědočerná, do jisté míry udávaly v návrhu základní barevnou kombinaci celé kuchyně. Doplňujícím barevným odstínem byla zvolena zelená barva, a to proto, že je majitelce příjemná. Současně se také vyskytuje na dvou stoličkách se zelenkavým umakartovým sedákem, které chtěla v kuchyni i nadále používat. Další stoličky byly přebroušeny a nalakovány do stejného odstínu slonové kosti, jako již zmíněná kredenc. Zachován zůstal i velký stůl, pro nějž bylo vyčleněno místo pod oknem. Do sestavy měla být zakomponována také původní samostatně stojící lednice.

Příjemné ladění barev atmosféru kuchyně umocňuje

Vizualizace, návrh, kuchyněKuchyně, sporák, trouba, varná deska, kuchyňská linka

Barevná kombinace je velmi příjemná – dvířka linky a kredenc jsou v barvě slonové kosti ze vzorníku RAL. V hnědočerném odstínu je stůl pod oknem a byla do něj namořena také pracovní deska, úchytky linky a lavička u zdi. Požadovaný jemně zelený odstín byl citlivě využit v lehkém akcentu na obkladech, židličkách a doplňcích. Pro vyvážení barevnosti se vyskytuje také na vnitřním vyložení kredence. Hnědočerný odstín pracovní plochy byl docílen obroušením a následným namořením masivní pracovní desky z bukové spárovky. Poté byla deska natřena tvrdým olejem na dřevo, což je, jak Jídelní stůl, kuchyněudává výrobce, řídce tekutý preparát, bohatý na sušinu a je vyrobený na bázi přírodních voskovaných suchých olejů, modifikovaný přírodními pryskyřicemi. Používá se na plochách, které se dostávají do styku s potravinami. Výsledný povrch je kvalitní, stálobarevný a vodoodpudivý. Stejný postup povrchové úpravy byl použit i u úchytek, které byly navíc přelakovány. Opravdovým oříškem bylo vyřešení obkladu za kuchyňskou linkou. Majitelka zhlédla množství dlaždiček, uvažovala i o voděodolném nátěru, nakonec však vybrala odstín barevného skla Lacobel Green Pastel.

Kredenc i moderní technika

Korpusy a police skříněk jsou vyrobeny z bílé laminované dřevotřískové desky, olepené ABS hranou. Dvířka s jemně zaoblenými hranami jsou z MDF desek, všechny pohledové plochy jsou vyrobeny a nastříkány společně s dvířky. Kompletní kuchyňská linka je sestava nepravidelného tvaru, která kopíruje členitý půdorys kuchyně a současně využívá co nejefektivněji prostoru, který je zde k dispozici. Linka je tvořena z velké části pouze spodními skříňkami, horní linie je odlehčena poličkami v retro stylu, pouze ve výklenku, do něhož je zasazena lednice, vyplňuje zbylý prostor horní skříňka, poličku pod ní uzavírá žaluzie, která vhodně rozčlení nábytkovou plochu. Žaluzie je z masivu, nastříkána do barvy slonové kosti, a v kuchyni jen podtrhuje dobový styl, neboť jde o prvek ve 30. letech hojně využívaný.

Kredenc, kuchyněKuchyně, poličky, kořenky, koření

Po levé straně při vstupu do kuchyně jsou umístěny spodní skříňky s policovými a zásuvkovými skříňkami, na něž navazuje kredenc. U další stěny s oknem a vstupem na balkon stojí v rohu stůl se židlemi. Na přání majitelky je stůl navržen a vyroben větší v porovnání s celkovým rozměrem místnosti, aby zde mohla při vaření nebo jen u kávy pracovat. S výhodou navíc může využívat dostatečný zdroj denního světla. Naproti ve výklenku je zmíněná lednice a další část linky s horní skříňkou.

Kuchyne, lednice, troubaKuchyně, varná deska, chladnicka, odsavač par

Za srdce kuchyně lze považovat ostrůvek, který zčásti obepíná následný výstupek ve zdi. U něj je sporák se sklokeramickou deskou a digestoří a porcelánový jednodřez. Pod dřezem je umístěn koš, vedle pak plně integrovaná myčka nádobí, široká 45 cm. Plochu podlahy tvoří kromě dlaždic, které jsou pouze na části plochy, litá podlahovina.

Text: Dana D. DaňkováNávrh a realizace: www.kuchynevancura.czFoto: www.kuchynevancura.cz a majitelka