Plastické techniky

Plastického povrchu stěn můžeme dosáhnout pomocí stěrkových materiálů, které na stěny podle uvážení či návodu nanášíme špachtlí, hladítkem, případně válečkem. Velmi hrubého povrchu dosáhneme, když naneseme vyšší vrstvu stěrky, případně sádry, a vytváříme do ní umělé chyby. Výsledný povrch pak upravíme barevným nátěrem, plasticita dále vynikne například díky správnému nasvícení stěny. Za ochrannou, ale přitom vysoce dekorativní úpravu stěn lze považovat meharé, dekorativní nátěrovou hmotu, která umožňuje docílit odlišného vzhledu pomocí různých způsobů nanášení. Je vysoce přilnavá a opět je nabízena v široké škále odstínů.

Z hlediska provedení poněkud náročnější, i když velmi zajímavou technikou, je benátský štuk. Jde o starou italskou techniku, která vzhledem imituje mramor. Tohoto efektu je docíleno vrstvením a broušením speciální stěrkové hmoty, která je ve finále ponechána matná, častěji se však leští a voskuje. Tato technika však vyžaduje zkušenosti a cvik, jestliže nejsme opravdu velmi zruční, je vhodnější přenechat realizaci odborné firmě. Podobného efektu, navíc v širší barevné škále, lze snáze docílit také pomocí speciálního materiálu na bázi vápna. Plastický, ale hebký a elastický povrch a současně sametový vzhled dodá stěnám umělá bavlna, tedy materiál na bázi rostlinných a minerálních vláknitých složek, derivátů celulózy a slídy. Povrchová úprava je antistatická, prodyšná, zlepšuje dokonce i tepelné a zvukové parametry interiéru. Nečistoty stačí nechat zaschnout a očistit navlhčeným hadříkem. Hmotu lze různě barvit, míchat s flitry a podobně.

Magnetické barvy

Vytvořit nenápadnou nástěnku, nebo naopak umělecký artefakt, který jako nástěnka slouží, případně dopřát dětem magnetickou tabuli, kterou začleníme do interiéru podle svých představ, můžeme pomocí magnetické barvy. Naneseme ji v několika vrstvách na jakoukoli hladkou a suchou zeď, kterou zbavíme všech nečistot. Před aplikací ji dobře promícháme. Mezi jednotlivými vrstvami ji necháme dobře zaschnout. Lze ji přetřít dekorační akrylovou barvou nebo barvou v odstínu stěny, takže nebude na první pohled viditelná. Pro vytvoření klasické školní tabule je možné přetřít magnetickou barvu speciální barvou, kterou lze vytvořit hladký povrch pro psaní křídou. Bez problémů je možné stírat ji vlhkou houbičkou.

Tapety i venkovní omítky

Mezi netradiční nátěry můžeme směle zařadit i sádrovláknité nebo sklovláknité tapety, jsou totiž jen jakýmsi podkladem, který překryje a zpevní stěny s mikroprasklinami a nepříliš hezkým vzhledem, a následně je můžeme povrchově upravit podle vlastních představ. Jsou odolné proti mechanickému poškození a otěru, paropropustné, zvýší komfort bydlení alergikům. Mají dokonce vliv na vyšší požární odolnost interiéru. Jsou nabízeny hladké nebo se vzory v různých stupních plasticity. Pro jejich povrchovou úpravu jsou určeny speciální omyvatelné nátěry v matném či lesklém provedení a v širokém spektru odstínů podle přání zákazníka.

Za netradiční úpravu stěn lze také považovat využití venkovních omítek v interiéru. V současnosti byly při dobré izolaci a následné vodoodpudivé úpravě využívané především v koupelnách na stěnách sprchových koutů. Pro svůj zajímavý vzhled je ale lze využít například v kuchyních na zadní stěně linky, samozřejmě opět s vodoodpudivou úpravou, případně pro členění stěn na schodištích, v chodbách, ale i obytných místnostech.

-Dana D. Daňková-Foto: www.profimedia.cz, www.architects-paper.cz