Vzájemně kombinovat, regulovat, a vytvářet tak v interiéru specifickou světelnou náladu a atmosféru. Z psychologického hlediska je kvalitní osvětlení jedním z nejúčinnějších prostředků v boji proti depresi. Naopak jeho nedostatek může způsobovat únavu, ospalost, nesoustředěnost a nervozitu.

Letadlo nesvítí

S problémem nízké hladiny světla úzce souvisí design jednotlivých svítidel. Dekorativní lustry a lampičky lákají rodiče dětskými motivy, bohužel však až příliš často neposkytují ani nezbytné minimum světla. Žárovky s Dětský pokoj, police, postel, stůl, židlevýkonem 40 – 60 W uvnitř pestrobarevných autíček, letadel a balónu navíc zůstávají viditelné a mohou děti nepříjemně oslňovat. Vhodnější je svítidlo, které světelný zdroj kryje stínidlem. Optimální je trojvrstvé skleněné z opálového skla. Do pokojíku malých neposedů je ideální plastový nerozbitný kryt bílé barvy (odolný proti nárazu), který zbytečně neubírá světlo a současně ho rovnoměrně rozptyluje do všech stran. V místnostech s nižšími stropy bude dobrou volbou přisazené stropní svítidlo nadčasově jednoduchého vzhledu. Ve vyšších místnostech můžeme použít zavěšený lustr. S ohledem na bezpečnost dětí při jejich divokých hrách je ideální papírový lampion, který měkce láme světlo a navodí příjemnou atmosféru. Pro dosažení odpovídající hladiny světla do něj instalujeme úspornou žárovku s nadstandardně vysokým výkonem odpovídajícím 150 – 200wattové žárovce. Obzvlášť v pošmourných dnech navodí příjemnou atmosféru kombinace několika lokálních svítidel. Nebojme se vybavit každý kout dětského pokoje samostatnou lampičkou. Vlastní svítidlo si zaslouží: stolek, postel, prostor pro hry, domeček, koutek pro kreslení, cvičení a případně i zrcadlo.

Opravdu v bezpečí?

Ačkoliv je problematika bezpečnosti dětí dnes již všeobecně známá a informace snadno dostupné, v mnoha dětských pokojích stále najdeme zdroje potenciálního nebezpečí. Kromě rohu běžného solitérního nábytku je třeba důsledně zabezpečit také všechny otevřené police. Dodatečně lepené ochranné kryty na rohy se však často odlupují a při jejich pevné montáži pomocí šroubku dochází k nenávratnému poškození nábytku. Lepší řešení je se ostrým rohům zcela vyhnout, např. nábytkem z masivního dřeva se sraženými hranami a měkce zaoblenými rohy. Lamelový nábytek z ohýbané překližky je díky svým měkkým tvarům bezpečný a současně vypadá velmi moderně.

Mezi další prohřešky s možnými vážnými následky patří chybějící kotvení všech větších, vyšších nebo těžších nábytkových solitérů do zdi. Děti s oblibou používají vysunuté zásuvky u komod jako schůdky a z vyšších míst mohou snadno spadnout. Stejně tak na sebe dokáží strhnout volně stojící knihovnu nebo vitrínu.

Protože běžné okenní pojistky děti dříve či později „prokouknou“, raději použijme speciální zámek, který nelze bez klíčku nijak překonat. Skleněné výplně knihoven výborně nahradí plexisklo, které navíc dětský pokoj může oživit zajímavou barvou. Veškerá svítidla by měla mít plastová, textilní nebo papírová stínidla, stolní lampy pak lehké plastové nebo dřevené nerozbitné nohy.

Ovládnutý chaos – úložné prostory

Dětský pokoj, úložné prostoryMnoho dětských pokojů působí trvale neuspořádané až chaoticky, trochu jako pestře vymalovaný sklad nebo komora. Důvodem je přemíra volně skladovaných hraček, knih a oblečení, pro které chybí úložné prostory. Hromady hraček, kočárky, garáže, domečky pro panenky a sestavy různých stavebnic spolu s hromádkami oblečení a štosy knížek vyrovnané podél většiny zdí spolehlivě navodí dojem chaosu a nepořádku. Řešení přitom není nijak složité: stačí vybavit dětský pokoj nábytkem, který poskytne strukturované a hlavně dostatečně dimenzované úložné prostory. Objemnější hračky se nejlépe skryjí v útrobách hluboké šatní skříně, případně v rozměrné truhle. Komu to prostorný rodinný dům dovolí, může zvolit atypické řešení a vybudovat v těsné návaznosti na dětský pokoj samostatnou místnost vyhrazenou pouze pro ukládání rozměrnějších hraček. Pro denně používané hračky běžné velikosti se osvědčují otevřené regály doplněné uzavřenými boxy, které si může dítě obsluhovat zcela samostatně. Různé barvy a velikosti mu pomohou v orientaci. Je však nezbytné hračky pravidelně třídit a nemilosrdně vyřazovat všechny, ze kterých dítě „vyrostlo“. Kromě otevřených polic, boxu a plastových krabic je třeba pamatovat také na místo pro uložení společenských her a knih, které do boxu nepatří. Mezi další prohřešky, kterých se rodiče v dětských pokojích dopouštějí, patří přehnaná barevnost. Jaké barvy jsou tedy do dětského pokoje vhodné? O tom a dalších častých chybách si povíme v příštím pokračování.

-Dům a zahrada 6/2010-Foto: Ikea, Alax

Tip na další články z časopisu Dům a zahrada 8/2010Časopisy, Dům a zahrada
  • Hlavní téma: Beton a stavby z něj
  • Jak bojovat s vedrem: Vše o klimatizaci
  • Moderní technika: Co všechno můžete mít doma
  • Vybíráme podlahu: Přednosti jednotlivých materiálů
  • Jak si výhodně pojistit rodinný dům
  • Zahradní grily: Praktické i designové

Objednejte si předplatné časopisu Dům a zahrada a získejte řadu výhod.