Futon ve významu matrace je však pouze polovina pravdy. Aby byl význam celý, je třeba k ní přidat ještě speciální rám stejného jména, a získáme tak velice kvalitní kus nábytku. Rámy, které jsou k dostání v obchodech, mohou být určeny buď pouze k vytvoření pevného spacího lůžka, existuje však také dostatečný výběr stavitelných rámů, z nichž lze snadno vytvořit i pohodlnou pohovku. Futony se tak řadí do kategorie rozkládacího sedacího nábytku, vhodného i pro každodenní zdravé spaní. S výhodou je proto lze využít při zařizování malých bytů a všude tam, kde chceme mít pohodlí, ale nelíbí se nám rozměrné kusy nábytku. Základním znakem futonové matrace je měkkost, lehkost a ohebnost, lze ji tedy snadno aranžovat i přenášet. Futonovou matraci můžeme navíc používat i bez originálního rámu, stejnou službu nám splní, i pokud ji položíme na zem. Plnohodnotné spaní získáme i v případě, že ji umístíme na ložnicové patro. Abychom matraci sladili s interiérem, je možné opatřit ji potahem, který můžeme zakoupit nebo vyrobit sami.

Rám je důležitý, ale ne nezbytný

Ačkoli futonové matrace mohou plnit svou funkci i bez rámu, pokud se pro něj přece rozhodneme, měli bychom vybírat podle několika hledisek. Obvyklým materiálem je masivní, povrchově neupravené smrkové, borové, dubové nebo bukové dřevo. Pokud je povrch ošetřen, pak ne lakem, ale olejem nebo včelím voskem. Podle druhu lze rámy rozdělit na pevné – ty jsou vyráběny pouze jako postele, nebo variabilní, které lze snadno složit a opět rozložit, a lze je používat i jako pohovky. Prodávají se buď v krabici, jako stavebnice, nebo částečně či úplně smontované. Podle typu rámu lze volit také druh roštu, typ čela, do vybavení některých modelů patří úložné pojízdné boxy.

Matrace měkká, lehká, přírodní

Futonové matrace jsou vyráběny výhradně z přírodních materiálů v různých kombinacích. I dnes obstojí v porovnání se současnými nejmodernějšími druhy matrací, jsou dokonce považovány za jedny z nejzdravějších. Aby lůžko tělu přineslo přirozenou podporu při poloze vleže, a současně i potřebnou hygienu pro regeneraci sil a posílení imunitního systému, nemělo by být z hlediska anatomické stavby těla příliš tvrdé, ale také ani příliš měkké. Futonové matrace se vyrábí ze zkadeřených bavlněných vláken nebo jejich směsí, díky nimž je zajištěno dostatečné proudění vzduchu a odvádění vlhkosti. Kokosová vlákna jsou totiž schopna absorbovat až 45 % vlhkosti. Jestliže je jádro této matrace vyrobeno z kokosových vláken spojených a zpevněných kaučukem, je finální výrobek nejen pružný, ale také získá na tuhosti. Hodí se tedy i pro jedince s vyšší tělesnou hmotností.

Přírodní znamená rozmanitý

Protože standardní rozměry lůžek jsou v různých částech světa odlišné, vyrábí se i futonové matrace v několika velikostních variantách. Standardními rozměry jsou šíře 90, 140, 150, 160 a 180 cm a délka 200 cm. Kdo má rád ve spánku větší rozlet, může si objednat futon až do velikosti 200 x 220 cm. Na přání lze upravit i tloušťku a použitý materiál. Pokud jde o barevné provedení, jsou futonové matrace poplatné přírodnímu původu a nejčastějšími tóny jsou režné nebo smetanové. Na přání zákazníka lze však vybrat i modrou, červenou, zelenou a černou barvu nebo jejich kombinace.

Materiály používané na výrobu futonů jsou ryze přírodní a mnoha druhů, podle toho se liší i jejich vlastnosti. Výrobky ze stoprocentní bavlny jsou tvrdší, vhodné pro alergiky, předností je nízká cena. Měkčí a pružnější jsou matrace s příměsí vlny, která v zimě hřeje a v létě chladí, lanolin v ní obsažený neutralizuje pot. Dalším typem jsou futony z kokosových vláken, ty jsou houževnaté a současně velmi pružné, komfortní spaní poskytnou v podstatě každému. Kvůli vyšší tuhosti by ale neměly být používány v rozkládacích rámech, aby nedošlo k poškození kokosové rohože. K nejkvalitnějším lze počítat matrace z latexových kaučukových žíní a bavlny či vlny, ty jsou vysoce pružné a optimálně se přizpůsobují anatomii těla. Pro rovné plochy jsou určeny sendvičové vysoké futonové matrace se dvěma vrstvami z kokosových či latexových žíní a se svrchními vrstvami z bavlny a vlny.

-Dana D. Daňková-Foto: www.profimedia.cz