Ti, kteří mají pro obě děti jen jednu místnost, se mohou vystavit docela nepříjemným každodenním konfliktům. Předejít jim ale lze, chce to jen myslet dopředu a vše připravit…

děti, dětský pokoj, hračkyNa vše je dostatek času, stejně se doporučuje, aby děti zpočátku vyrůstaly v jednom pokoji. Nejenže si společně hrají, ale cítí se i bezpečněji, když usínají, navíc se podle mnoha psychologů učí vzájemné toleranci a umění komunikace.

Magický věk

Až kolem desátého roku si děti začnou více uvědomovat své potřeby, je to přípravka před pubertou a dospíváním. V tomto období je nejvyšší čas myslet na to, jak uspořádat jejich teritorium, aby se sem rády vracely a aby nervy jejich rodičů nijak netrpěly.

Ideálním řešením je místnost rozdělit. To lze pouze v případě, že místnost má dvě okna, mezi kterými můžeme vytvořit příčku ze sádrokartonu nebo dřeva. V potaz berme i nutnost vybudování dalších dveří, což je ovšem ze stavebního hlediska minimálně náročné. Ve výsledku by měly vzniknout dva prostory, jejichž šířka by neměla být méně než 250 cm, celková plocha pak alespoň 8 m2. Vzniknou-li dva prostory, pak už nic nechybí, abychom je zařídili dle přání dětí, barevnost samozřejmě podřizujeme jejich pohlaví.

Královské dělení

Dětský pokoj, postele, hračkyČastější variantou je rozdělení pokoje jen opticky. To je možné buď paravánem, anebo nižšími skříňkami (maximálně do výše okenního parapetu), které budou přístupné z obou stran, čímž rozšíříme úložný prostor. Při použití takových předělů dbejte, aby do místnosti i nadále vcházel dostatek denního světla.

V oddělených prostorách pak dítěti vytvoříme zázemí, které by mělo být součástí každého dětského pokoje. Tedy nesmí chybět pracovní stůl se židlí, postel s kvalitním roštem a matrací, dostatek úložných prostor, knihovna a nezapomeňte ani na takovou maličkost, jakou je vlastní odpadkový koš. Dítě by mělo mít minimálně jednu uzamykatelnou skříňku na soukromé věci. Ostatní výzdoba už záleží na jeho obyvateli, obecně se doporučuje dítěti nechat volnou ruku, ať si své teritorium pojme, jak samo uzná za vhodné.

Žijí-li ovšem dvě děti v jednom prostoru, je namístě jejich volnomyšlenkářství lehce poupravit, aby výsledný dojem nepůsobil chaosem. Vždyť prostředí, ve kterém děti vyrůstají, formuje jejich estetické vnímání.

Naučte se předpovídat

Dětský pokoj, nábytekZměnu, kterou budete provádět v dětském pokoji, plánujte s rozmyslem a dlouhodobě dopředu. Počítejte s tím, že děti v tak malém prostoru už společně nikdy nebudou chtít bydlet, takže úprava bude minimálně na osm let (v případě, že přestavbu provedeme v jejich 10 letech a že se v 18 dostanou na vysokou školu do jiného města), ale může to být i mnohem déle. V opačném případě, například plánujete-li změnu jen na zkoušku, mělo by být úsilí vynaloženo alespoň na dva roky dopředu.

Holka a kluk v jednom pokoji:a) Každý má mít své pracovní místo, a to včetně židle i odpadkového koše.Samozřejmostí je vlastní postel (žádné letiště po rodičích).Výzdobu nechte na dětech, dopřejte jim volnou ruku.

b) Nezapomeňte, že každý má své potřeby (s ohledem na věk i pohlaví dítěte).Vytvořte jim vlastní uzamykatelný prostor.Nechte je, ať si problémy mezi sebou řeší společně. Naučí se tak komunikovat. Zasahujte jen v nezbytných případech.Nejsou ženské a nejsou mužské činnosti. Vše by měli vykonávat společně (od úklidu až po přimontování poličky na stěnu).

-zal-Foto: www.profimedia.cz, Ikea, archiv