Vstup do bytu by měl působit uklizeně, a to i přesto, že tady odkládáme kabáty, bundy, boty, tašky… Je proto nutné správně dimenzovat odkládací i úložné prostory, jinak i sebevětší místnost bude působit neutěšeně.

Při řešení vybavení předsíně vycházíme z půdorysu a velikosti místnosti. Obecně se doporučuje zvolit takové řešení, které pojme alespoň jeden svršek každého člena domácnosti, přitom by mělo zbýt místo ještě pro oděvy a boty návštěvy.

Nevelký vstup

Zařízení do malých předsíní bývá často komplikované, nicméně řešitelné. Hodí se sem jednoduché šatníkové sestavy, zpravidla to je tyč pro zavěšení ramínek, případně samostatné věšáky. Existují i menší úložné prvky obsahující polici s tyčí. Připevňují se přímo ke zdi a zabírají minimálně místa. Doplněny jsou samostatnou skříňkou pro odložení bot, vrchní police slouží pro posazení, popřípadě odložení kabelek. Velmi praktické jsou sestavy šetřící místo. Patří sem ty typy, jejichž část se otáčí, otevírá, uzavírá, posouvá apod. Vhodné je zařízení ze světlých dřevin (javor, dub) nebo světlé laky (bílá, krémová, žlutá ad.). Nezapomeňme na výhodu skla, které vymezuje prostor, avšak propouští světlo.

Osvědčené haly

Vestavná skříň, předsínIdeálním řešením jsou velkorysé vstupní haly, které se osvědčily už v prvorepublikových stavbách. Sloužily nejen k odkládání svršků a obuvi, ale zároveň i jako „čekárna“. Proto k jejímu standardnímu zařízení patřilo sofa či křesla s menším odkládacím stolkem, nechyběl popelník a plivátko. Sezení sloužilo i pro příjem hostů, které majitel nechtěl pozvat dál do bytu. Prověřené řešení se hodí i do současného pojetí vstupu.

Ideálním řešením je se vstupem sousedící samostatná místnost, pro uložení kompletního venkovního oblečení (celoroční). Není-li z nejrůznějších důvodů možné ji vybudovat, zkusme najít místo pro vestavěnou skříň. Nezapomeňme na její odvětrávání. V ostatních případech hledáme některou z předsíňových sestav.

Nezbytnosti

Předsíň by nebyla celá bez několika drobností, které jsou v této místnosti takřka nezbytné. Je to například zrcadlo, v němž zkontrolujeme při odchodu vzhled, zároveň opticky zvětšuje prostor. Praktický je i věšák na klíče, pro který najděme místo u vchodových dveří a naučme se ho používat. Ke vstupu patří i odkapávač deštníků. A to nejdůležitější? - Sedátko. Nezapomeňme, že boty si nejpohodlněji nazujeme vsedě!

Řešíte osvětlení?

I v předsíni bychom měli instalovat centrální světlo, jehož úkolem je osvětlit prostor tak, abychom se v něm pohybovali bezpečně a pohodlně. Velkým halám sluší robustní lustry, v menších místnostech jsou vhodná přisazená stropní svítidla. Úzkým dlouhým předsíním vyhovují lankové systémy.

K vytvoření intimní atmosféry můžeme do předsíně zvolit ostatní typy lamp, jejichž umístění závisí na celkovém pojetí prostoru. Světlo by nemělo chybět u zrcadla a obrazu, visí-li na některé ze stěn.

Nejen stonožka má sto párů bot

Výběr úložného prvku pro odložení bot se odvíjí od počtu párů v domácnosti a možnosti jeho umístění. Boty by neměly být uloženy přes sebe, vyndávání i ukládání má být snadné, aby se zbytečně nešpinily. Ideální je tmavý botník, tehdy totiž nejsou vidět nečistoty, které ulpívají na botách a opadávají. Vhodné je i nerezové provedení, popřípadě jakýkoliv materiál, který lze snadno omýt a vydrží každodenní zacházení.

Výběr solitérního věšákuZjistěte, zda se vejde na místo, kde má sloužit.Soustřeďte se na počet kusů, které pojme. Měl by odpovídat alespoň počtu osob v domácnosti.Vyzkoušejte stabilitu.Nebojte se odvážného tvaru a výrazné barvy.

-zal-Foto: Vesta nábytek, Sconto nábytek, www.kyzlink.com, Hülsta