Kritéria výběru by měla být jasná od začátku. Nejdříve je potřeba vybírat podle náročnosti provozu - v předsíni, kuchyni nebo v dětském pokoji je určitě výhodnější laminát, v ložnici nebo v obývacím pokoji, kde je nižší zátěž, si můžeme bez obav užívat podlahy dřevěné. Dále bychom měli brát v úvahu, kolik času můžeme věnovat údržbě, a v neposlední řadě jaké jsou naše finanční možnosti.

Dřevo

Dřevo má jedinečné fyzikální vlastnosti, díky kterým je příjemné na dotek, voní a jeho syté barvy jsou schopny oživit každý interiér. Také dokáže udržovat vlhkost a regulovat teplo, má velmi dlouhou životnost a je oblíbené především pro svou jedinečnou strukturu a přirozený vzhled. To jsou důvody, pro které mají dřevěné podlahy stále dostatek zasloužené pozornosti i přes množství nových, leckdy i praktičtějších materiálů. Jednou z mála nevýhod dřeva je jeho měkkost. Ta se sice liší u jednotlivých typů dřevin (vždy závisí na hustotě dřeva, kterou ovlivňuje druh dřeviny a podmínky, v nichž roste) a lze ji dokonce výrazně ovlivnit vhodnou povrchovou úpravou, ale zatím se nevyrovná tvrdším a odolnějším podlahám laminátovým.

Dřevěná podlaha navíc vyžaduje speciální péči. Téměř pro všechny dřevěné podlahy platí, že je nutná povrchová úprava lakem, voskem nebo olejem, kterou je potřeba pravidelně obnovovat, jinak hrozí, že se nečistoty ulpívající na povrchu vpijí do dřeva. Velkou výhodou při údržbě dřevěné podlahy je možnost několikrát ji přebrousit, díky čemuž vypadá stále jako nová. Preventivně se doporučuje masivní dřevěné podlahy brousit každých osm let. Pokud nezanedbáte správnou údržbu, masivní dřevěná podlaha vydrží desítky let.

Laminát

Laminátové podlahy jsou vhodnou volbou v případě, že chcete na podlaze barevný dekor, nebo pokud je pro vás dřevěná podlaha příliš drahá, ale také když potřebujete podlahu pro velmi zatěžované prostory, což nemusí být pouze vstupní haly nebo kuchyně, stačí, když máte děti nebo větší domácí zvířata. Kromě vynikající odolnosti jsou výhodami laminátu snadná pokládka, možnost vyměnit poškozené lamely, nižší cena a jednoduchá údržba. Výrobci mají na výběr z mnoha dekorů, mezi kterými lze najít i takové, které jsou na pohled k nerozeznání od pravého dřeva. Některé z nich mají plastické dekory s vystupujícím vroubkováním, takže rozdíl nepoznáte ani na dotek. Laminátová podlaha sice nemá takovou životnost jako podlaha dřevěná, ale někteří výrobci nabízejí garantovanou záruku až 30 let. Zásadou při koupi je vyhýbat se příliš levným podlahám, které bývají vyrobeny z nízkotlakového laminátu.

Stupeň odolnosti laminátových podlah je vyjádřen číselnými třídami a liší se podle toho, pro jaké prostory a předpokládanou zátěž jsou určeny. Ty odolnější přitom neponičí např. ani kolečka pracovní židle, ostrý podpatek nebo zapálená cigareta. Této extrémní tvrdosti a odolnosti je dosaženo díky povrchové vrstvě z melaminové pryskyřice. Ze stejného důvodu má však horší zvukověizolační schopnosti. S tím se výrobci vyrovnali zvukotěsnou polyetylenovou podložkou, nebo lamely, které mají protihlukovou vrstvu již zabudovanou. Laminátová podlaha tedy už dávno může být nejen krásná, ale také kvalitní a funkční.

-das-

Foto: archiv