Tmelící rituál si nenechte vzít. Jídelní stůl zkrátka nesmí ve vaší domácnosti chybět.

Jídelna, stůly, kuchyněVolba jídelního stolu samozřejmě závisí na mnoha okolnostech: početná rodina v prostorném bytě se nemusí nikterak omezovat a vybere si bytelný stůl, u něhož se odvíjí čilý rodinný ruch. V menších domácnostech s ohledem na počet strávníků a omezené prostorové možnosti volíme některou z úsporných variant.

Malý prostor, velké plány

Na začátku se rozhodněte, z jakého materiálu má být stůl vyroben a zároveň jaký zvolíte mechanizmus, budete-li chtít, aby se rozkládal. Obojí má velký vliv nejen na celkový vzhled, ale zároveň tím bývá určen i tvar jídelní desky. Ta může být čtvercová, obdélníková nebo mít zakulacené rohy v podobě oválu či kruhu. Tehdy majitelé nejsou limitováni ostrými hranami, takže v případě potřeby je možné pohodlně usadit i větší počet osob. Kulaté hrany jsou vhodné také do rodin s malými dětmi.

Stoly, židleZatímco klasikou jsou stoly dřevěné, kovové konstrukce umožňují odlehčenější vzhled a zajímavější způsoby rozkládání. Těch je sice nabízena celá řada, ale v zásadě bychom je mohli rozlišit na rozkládací mechanizmy pro stoly dřevěné a rozkládací mechanizmy pro stoly s kovovou konstrukcí.

Jak se rozkládají stoly?

  1. Nohy jsou pevně spojeny pod stolní deskou luby. Na nich je připevněno kování, které umožňuje rozdělenou desku stolu od sebe roztáhnout a vložit do vzniklého prostoru další stolní desku (ručně, nebo mechanicky).
  2. Deska stolu se vysune na jednu stranu, vzniklý prostor se doplní deskou, původně ukrytou pod stolní deskou ze strany. Nohy zůstávají na místě.
  3. Okraje jídelní desky jsou schované vespod, stačí je jen vytáhnout, a desku tak prodloužit o požadované centimetry.
  4. Jídelní deska může být připevněna ke stěně, v případě potřeby se spustí a podepře nohou.

Alternativní stolování

Jsou byty, do kterých se klasický jídelní stůl zkrátka nevejde. Tehdy si můžeme doma zřídit náhradu, která sice nebude tak prostorná, avšak poskytne dostatečný komfort při stravování. Jednou z nich je takzvané snídaňové sezení, které zakončuje kuchyňskou sestavu. Deska může mít jakýkoliv tvar, avšak oproti jídelnímu stolu je menší. Pokud se z prostorových důvodů ani tato varianta nevejde do kuchyně, pak můžeme zvolit další řešení. Například desku napodobující barový pult, avšak bude umístěna do běžné výšky jídelního stolu.

Ke stravování se také může využívat pracovní plocha, která je prodloužena a nenásilně přechází v prostor určený ke stolování. Ve velkých kuchyních si můžeme dovolit ostrůvek, který nejen že zastane funkci jídelního pultu, ale zároveň rozšiřuje úložné prostory.

Pohodlně se posaďte

Abyste se skutečně s chutí najedli, potřebujete rovněž pohodlně sedět. Jídelní židle vybíráme s ohledem na jídelní stůl. Řídíme se materiálem, ze kterého je vyrobený a výškou. Obecně platí, že mezi sedákem a deskou stolu by mělo být třicet centimetrů. Samotná židle by měla mít lehce skloněný sedák ve výšce 44 až 47 cm, na uživateli pak zbývá, zda si vybere židli s polstrováním, nebo bez něj a zda dá přednost područkám, nebo zvolí klasické provedení. Podstatným faktorem při výběru je pohodlí. Proto nesmí být hrana sedací plochy (tzv. sedadlový rám) tvrdá, aby nestlačovala nohy v podkolení, a samotná konstrukce musí umožňovat vstávání a usedání tak, abychom se zbytečně nenamáhali. Při koupi bychom proto vždy měli daný model vyzkoušet, a to ne na pár vteřin, ale do židličky se usadit a řádně ji ozkoušet. Vždyť pohodlně se najíst je základem naší spokojenosti. V momentě, kdy nemáte místa nazbyt, případně často doma vítáte návštěvy, pak přijdou vhod stohovatelné nebo skládací židle. Obě varianty se snadno skladují.

Osoba sedící na židli u jídelního stolu potřebuje k pohodlnému pohybu minimálně 1,2 m2. Při usedání, odsedání a odsouvání židle, případně pro procházení jiné osoby potřebujeme volnější prostor. Stojí-li židle těsně při zdi nebo před nábytkem, počítáme k ní ještě alespoň 5 cm.

Stůl, světla, lustry, jídelna, kuchyně, stolováníPosviťte si

Na jídlo musíte dobře vidět, takže nad každým jídelním stolem, pultem či barem by mělo být samostatné osvětlení. Jeho úkolem je osvětlit celou jídelní desku tak, aby strávníci dobře na jídlo viděli. Ideální jsou lampy, u nichž lze nastavit pomocí mechanizmu délka závěsu, ty které se montují napevno, umisťujeme tak, aby neoslňovaly strávníky a nepřekážely ve výhledu. Zdroj světla musí být schován ve stínítku, aby zbytečně nenamáhal oči. Jeho barva by měla být teplá, aby pokrm i přísedící působili dobře.

-zal- Foto: www.profimedia.cz, Mobel Russ, Outlet Design, Flickr