Noční stolek nezabírá mnoho místa, je praktický a častokrát skrývá mnohá naše tajemství. V žádné ložnici by proto rozhodně neměl chybět.

Řešení napevno

Noční stolek může být pevnou součástí postele. Tehdy to může být jen jednoduchá police pevně spojená s rámem, případně je doplněna zásuvkou. Existují také modely postelí, které úložný prostor pro menší věci (knihy, léky, brýle apod.) řeší nejen menším stolkem, ale i odkládací policí připevněnou ze zadní části pelesti postele. Takové řešení bývá častokrát doplněno o světelnou rampu osvětlující celou její plochu.

Popsané řešení působí kompaktně, nicméně skýtá určité nevýhody. Postel je díky postranním stolkům o mnoho širší, proto potřebuje dostatek místa. V momentě, kdy si ji pořizujete, je vyhovující, nicméně budete-li se v budoucnu někdy stěhovat, je možné, že rozměr postele nebude vhodný (může překážet radiátor, vchod do dveří či vestavěné skříně apod.).

Varianta od sebe

Běžnějšími typy jsou stolky, které se tvarem i materiálem shodují se vzhledem postele a nejsou její pevnou součástí. Bývají ve tvaru kontejneru s otevřenými či uzavřenými policemi, případně zásuvkami.

Nabízeny jsou samostatné kontejnery s klasickou podnoží či vybavené kolečky, existují i varianty k připevnění na zeď. Takové řešení je díky snadnější údržbě pod stolkem mnohem praktičtější, působí i odlehčeným dojmem.

Neopominutelný detail

Noční stolek častokrát slouží pro odkládání pití a jídla, což je příčinou jeho častého znečištění či zničení. Vybírejte proto odolný materiál, kterému nebude vadit časté omývání, případně kapka červeného vína, čokoláda apod. Vhodné proto nebudou některé bílé nebo světlé materiály, přírodní dřeviny bez speciální úpravy apod.

Když není místa nazbyt:

  • Místo stolku připevněte odkládací polici nad pelest postele
  • Umístěte ji do takové výšky, abyste se o ni neuhodili, když se na posteli posadíte, avšak abyste na ni pohodlně dosáhli z lůžka
  • Police zároveň poslouží pro uchycení noční lampy. Zvolte model se speciálním úchytem

-zal-

Foto: Hülsta, Bonaldo, archiv