Židle může být jednoduchá, masivní a mohutná, na několika či jen na jedné noze, a dá se říci, že něco vypovídá i o našem životním stylu. Již při jejím výběru musíme mít jasno v tom, k čemu by měla sloužit a jak dlouhou dobu v ní budeme trávit. Jestliže se například u jídelního stolu scházíme pravidelně, upřednostníme u těchto židlí jejich pohodlnost, stabilitu, odolnost. Jestliže se ale doma téměř nestravujeme, může převážit ve výběru design. Důležitá je i velikost jídelny, počet strávníků u stolu, případně jejich věk, židle (i stůl) by měly ladit s ostatním nábytkem.

Pohodlí ze všech stran

Před koupí židli vyzkoušíme. Na naše pocity při posezení má vliv její tvar, velikost a sklon sedáku a opěradla, důležitý je i materiál, svou konstrukcí i parametry by nás měla jemně nutit ke správnému držení těla. Důležitá je výška sedáku – při sezení by měla být kolena v pravém úhlu, sedák by také měl mít dostatečnou hloubku. Opěrka židle může záda podpírat pouze v jejich horní polovině, nicméně na jejím tvaru i sklonu závisí pohodlí při sezení. Pokud jde o materiály, z nichž je židle zhotovena, kromě dřevěných čalouněných židlí může poskytnout – za předpokladu dodržení ergonomických zásad, dostatečné pohodlí i překližka, plast, hliník či kombinace těchto materiálů. Jejich předností je velké množství tvarových či barevných variací, nízká hmotnost a snadná údržba.

Opěrky nejsou zbytečné

Součástí židle, o níž bychom měli přemýšlet, jsou i opěrky rukou. U většiny typů židlí jsou područky praktickou součástí, která značně ovlivňuje i celkovou funkčnost – pokud se nacházejí ve správné výšce, slouží nejen jako příjemná opora rukou při sezení, ale také při usedání či vstávání. Běžné nebývají pouze u jídelních židlí, kde by ubíraly prostor kolem stolu, a ztěžovaly pohyb stolovníků. Obvykle bývají ze stejného materiálu jako celá židle, případně s ním jsou vhodně zkombinovány. Područky mají však i funkci estetickou, neboť dotvářejí styl každého kusu, židle tak může působit sama o sobě i jako zajímavý doplněk interiéru.

Ergonomie židle:

Ergonomie sedacího nábytku, to znamená tvar, rozměry a jejich vzájemné poměry, je dána parametry lidského těla. Od nich se pak odvíjí základní rozměry: 45 cm - výška sedáku od země (správná výška sedáku od země by měla zajistit v ohnutých kolenou 90°úhel) 39 cm - nejmenší hloubka sedáku pohodlné sezení ovlivňuje také dostatečná šířka sedáku 60 - 65 cm – šířka prostoru pro židli u jídelního stolu * židle by vždy měla být v proporčním souladu se stolem

Foto: www.isfa.com, www.alax.cz