Prostor a světlo, to jsou nejen dnešní symboly příjemného komfortního bydlení. A i když každý z nás netouží hned po sluncem zalitých místnostech, dostatek světla přispívá k rychlejší obnově sil, lépe se nám pracuje, máme pocit volnosti a svobody, a to i v bytě zcela maličkém. Když pomineme skutečnost, že můžeme mít různé zdroje přirozeného světla – okna, francouzská okna, ale i dveře či různé proluky v bytě - zaskládané či prostě zakryté, čímž si sami ubíráme nejen zdroj světla, ale i vzdušnost a prostor skutečný nebo i jeho pouhý optický dojem, možností řešení je více.

V prvním kroku tedy odstraníme vše, co světlo ubírá - těžké tmavé závěsy z oken, a nahradíme je lehčími a ve světlejších barvách, které jsou pro tmavý byt vždy vhodnější, nebo pokud nebydlíme v husté zástavbě a naproti nemáme žádné sousedy, můžeme se závěsů zříci zcela, případně je nahradit žaluziemi. Stejně můžeme naložit i se záclonami, jejichž nepřítomnost může v někom vzbuzovat pocity bydlení v holobytu. Dále uvolníme prostor okolo francouzských oken, otevřeme dveře, které nemusí být nutně zavřené, provzdušníme proluky a podobně.

Barvy z pastelové palety

To je samozřejmě pouze začátek. Velkých změn můžeme docílit v tomto případě barvami. Vhodnou volbou barev můžeme vytvořit iluzi větší a světlejší místnosti. Je třeba respektovat funkci různých barev v prostoru - tmavé barvy obecně světlo pohlcují a místnosti opticky zmenšují. Do malých tmavých bytů jsou naopak ideální pastelové barvy, případně zářivá bílá, která současně poskytne velký prostor pro uplatnění barevných doplňků.

Důležité je použití barev na jednotlivých plochách - podlaha je symbol země, měla by v nás proto vyvolávat pocit stability - vhodná tedy určitě není modrá nebo červená, a to ani v pastelových tónech. Volíme spíše barvy zemité, přírodní, a měly by být v tmavších odstínech, než jsou stěny a strop, ne však velmi tmavé. Můžeme také zvolit podlahovinu v neutrální barvě - například dřeva, a plochu pak rozčlenit a oživit menšími koberečky či rohožemi. Případně volíme podlahovinu v jasných, ale ne příliš sytých barvách - zde ale pozor na červenou a modrou, ty vzbuzují na podlaze pocit nestability.

Správná volba barev se netýká pouze podlahy, stěn či stropu, ale i nábytku, obkladů či doplňků. Nábytek do tmavého bytu by měl být vždy ve světlých odstínech dřeva, případně ve světlých barevných tónech, mělo by ho být spíše méně. Jestliže nutně potřebujeme skříně, zmenšíme dojem přeplněnosti tím, že velké kusy nábytku volíme v barvě stěn, čímž je vlastně „zneviditelníme“.

Žlutá je dobrá

Při výběru barev na stěnách bychom měli respektovat i jejich působení na lidský organismus. Zásadní barvou pro tmavý byt je žlutá, která prostor oživí a proteplí, ovšem ne v sytých tónech, ty mohou vyvolávat neklid. Žlutá podporuje chuť k jídlu, povzbuzuje tvůrčí činnost, myšlení a paměť, posiluje psychiku. Velmi vhodné je tedy její použití v kuchyni, pracovně, dětském pokoji či obýváku, tmavé úzké chodby opticky zvětší a rozsvítí. Dobře se kombinuje s doplňky laděnými domodra a dozelena. Podobné účinky má i oranžová barva. Naopak modré či růžové tóny uvolňují a uklidňují, vyvolávají pocit dálek, volnosti, moře či nebe, růžová navíc podporuje dobrou náladu a vyvolává pocit čistoty. Tyto barvy proto použijeme s výhodou v ložnici, v koupelně či v dalších prostorách určených k relaxaci.

Foto: www.thinkstock.cz