Špunt s ulitou

Aby do karafy s vínem nenalétaly mušky, chraňte hrdlo netradičně zdobeným korkovým špuntem. Bude vám k tomu stačit sluncem vybělená šnečí ulita, kterou připevníte tavnou pistolí ke korkové zátce. Tu na spodním konci lehce seřízněte nožem, půjde pak do lahve snadněji zatlačit.

Zdobená bednička

Jak lépe vyzdobit vinný stůl, než dřevěnou dárkovou bedničkou od vína, naplněnou zátkami od vypitých lahví a polepenou vinětami? Pokud se vám je podaří sloupnout šikovně, budou dokonce sami lepit a vy si budete už na vždy pamatovat, která vína vám opravdu chutnala.

Těžítka na ubrus

Vezměte žabky ze závěsů, korkové špunty a kamínky z dovolené a všechno spojte, provlečte a omotejte stříbrným drátkem. Vznikne efektní těžítko na ubrus a už se nebudete muset bát, že vítr zvrhne sklenky.

Vinný špíz

Připravte pro přátele sladký předkrm k svatomartinské huse. Nejdříve na dřevěný špíz navlečte lístek červeného psího vína, pak přidejte několik vinných kuliček a na závěr napíchněte korkový špunt. U slavnostní tabule jistě všichni ocení vaši originalitu při zdobení stolu a na špízu si určitě pochutnají.

Korkový věnec

Na korkový věnec budete potřebovat opravdu hodně zátek. Pokud jste je již delší dobu nestřádali, pokuste se přemluvit majitele nějakého vinného baru, nebo budete muset udělat opravdu velkou oslavu. Jako základ věnce svažte několik ohebných prutů z vrby, na které pak po vnitřním i vnějším obvodu přilepte tavnou pistolí špunty pěkně v řadě za sebou. Vytvoříte si tak dostatečně široké první patro, na které pak již další zátky přidělávejte „cik cak“.

Vrstvěte tak dlouho, dokud nejste s výsledkem spokojeni (nebo vám nedojdou zátky).

Věnec můžete zavěsit nad svou vinotékou, nebo ho položit na stůl a doplnit širokou svíčkou. Získáte tím velmi efektní svícen.

Vzpomínky z dovolené ve skle

Přivezli jste si domů z dalekých cest pár kamínků od moře, nějaké plody a také korkové zátky z vín, která jste tam ochutnali? Vše uzavřete do ozdobné sklenice s širokým korkovým špuntem, na který ještě nalepte rozkrojenou půlku špuntu s pěkným motivem.

Rámeček s korkovým zdobením

Dřevěný rámeček natřete bílou barvou, aby korkové zdobení lépe vyniklo. Špunty si nakrájejte napříč i podélně. Využijte zároveň krásného potisku zátek. Lepidlem na dřevo polepte vykrojenými kolečky i válečky nepravidelně rám. Zarámujte si obrázek s vinařským motivem. Postavte mezi truhlíky s podzimními květy a dozdobte hroznem zralého vína.

Foto: Pleasurephoto.com