Krátké závěsy

První, co na fotografii přitahuje pozornost, jsou závěsy, které díky své nezvyklé délce působí nepřirozeně. Toto řešení je z pohledu bytového designéra velmi neobratné. Protože závěsy po úplném zatažení nebrání vstupu světla ani slunce do místnosti, je ze svérázného pojetí zřejmé, že obyvatelé chtěli takto vyřešit otázku intimity interiéru po setmění. Proč jsou garnýže instalovány v polovině oken, zůstává nezodpovězenou otázkou. Snad kvůli obavě z příliš velké masy závěsoviny, která by opticky zvýšila a prodloužila už tak dost úzká a vysoká okna.

Univerzální rolety

Úzká a vysoká okna vyžadují specifický přístup. Vhodný způsob, jak okna zakrýt před nechtěnými pohledy zvenčí, nabízí roleta. Protože vstupu denního světla, slunce nebo světla pouličních lamp během noci se majitelé evidentně neobávají, může být roleta průsvitná, což jí dodá lehkost a interiér tolik opticky neuzavírá jako zcela zatemňovací rolety. Speciální roleta inspirovaná žaluzií střídá průhledné a průsvitné proužky, jejichž vzájemným posunem lze regulovat míru zastínění. Sem by se hodily rolety, které je možné libovolně posunovat v rámci okna.

Vzrostlá rostlina

Dekorativní rostlině obdivuhodných rozměrů se v interiéru plném světla očividně daří. Je to také díky citlivé péči a dostatku hlíny v bohatě dimenzovaném květníku. Jeho dekorativní obal ze světlého proutí se na venkov stylově hodí a navozuje příjemnou domácí atmosféru. S ohledem na velikost místnosti, které je součástí, není ovšem její velikost ideální. Částečné řešení nabízí razantní prostříhání korunky, aby se zahustila. Každopádně by si rostlina zasloužila v prostoru lepší místo, kde by nemusela konkurovat krbu nebo výhledu z okna. Ideálně by se vyjímala v prázdném rohu mezi okny.

Banální lustr

Obří papírový lampion z IKEA v roli centrálního svítidla je vkusný a univerzální - hodí se do každého interiéru bez ohledu na styl. Přesto stojí za úvahu jeho výměna za originálnější, stylovější nebo barevnější lustr. Jednou z alternativ je například oblíbená Pampeliška (rovněž z IKEA), která by sem vnesla hravost a romantiku. Naopak noblesu a eleganci by místnost získala s tradičním víceramenným lustrem se skleněnými ověsky. S ohledem na jednoduché vybavení by to rozhodně neměl být nijak zdobný kus - několik třpytivých ověsků doplní textilní stínidla příjemně změkčující světlo žárovek.

Neútulné sezení

Ačkoliv pohovka napravo má velmi vtipný a dekorativní pruhovaný potah, zdaleka nevyužívá svůj potenciál. Nádherná dřevěná konstrukce si rozhodně zaslouží více pozornosti, kterou by k ní dokázal přitáhnout kusový koberec ve spolupráci s větším množstvím polštářků. Koberec s mazlivě vysokým vlasem by kout zútulnil a doslova vyzýval jak ke klidnému posezení, tak k relaxaci vleže. Obojí dokážou zpříjemnit polštářky rozmanitých velikostí a tvarů, ze kterých si každý může vytvořit „hnízdečko“ podle svého vkusu.

Barvy a vzory

align: right

Interiér koncipovaný nesměle až opatrně v jemných, světlých tónech postrádá vzruch, který by do něj dokázaly vnést barvy a vzory. Dva rozpačitě pohozené bílé polštáře postrádají jakýkoliv výraz a osobitost, kterou by mohly získat s vtipným potahem. Variant je samozřejmě mnoho. Do načatého schématu by se hodila skupina polštářků v jemných, pastelových tónech, které se vzájemně potkávají a prolínají na dekorativních vzorech, paspulích a třásních. S ohledem na jemnou barvu podlahy i stěn by interiéru slušel výrazný koberec - nabízí se např. zrzavá, teple šedá nebo elegantní fialová.

www.haroldova.cz