Je zajímavé, že už několik let se do interiéru snaží proniknout venkovský styl. V nábytku najdeme fortelné stoly a kredence, venkovské postele s rustikálním povlečením. Nápodoba není jen ve formách, ale také v použitých materiálech, dekoru, ba i ve způsobu aranžování květin.

Venkovský dvůr či zámeček

V letošní nabídce dekoračních předmětů a způsobu zdobení svátečního stolu je znát, že to „venkov“ v žádném případě nevzdává. Na stole se hojně objevují přírodní materiály, předměty z drátků, či ruční práce v podobě krajek, výšivky, nebo rovnou opletených skleniček a svícnů.

Dekory na porcelánu se také ohlížejí do minulosti a nakukují do venkovských statků a usedlostí. Protože jde o chvíle výjimečné a slavnostní, někdy přeskočí spíš do venkovského zámečku, protože krásný porcelán, křišťál a zlato se stále používají, zvláště pak o Vánocích.

Příjemné je, že neexistuje jeden striktní diktát, a vy si můžete zvolit podle svého vkusu, naturelu i peněženky. Můžete mít jednoduchý venkovský vánoční stůl s přírodními materiály, červenými jablíčky na keramické či dřevěné míse, a svícny z drátků, nebo rovnou ve tvaru lucerny. Stejně tak si z letošní nabídky můžete vytvořit malou a skromnější zámeckou tabuli s krásným porcelánem a dokonalým sklem s bohatým broušením.

Jednoduše a čistě

A úplně klidně také můžete zůstat v současné době, a vytvořit si moderní, stylově čisté Vánoce. Jako dotek minulosti postačí krajkový detail na stole či nějaký ten starožitný kousek porcelánu po předcích. A jste-li puristé, a chcete mít všechno opravdu jednoduché, vsaďte na bílou, čiré sklo a krásný kov. I to se letos v Paříži hodně nabízelo.

Foto: archiv autora