Výsledek by v obou případech měl všechny obohatit a vnést do domova potěšení a odpočinek. Barvy v interiéru dokážou rychle a působivě proměnit byt či dům za krátkou dobu. Jaké jsou „barevná“ pravidla prozradí, designéři Ing. Luděk Jekl a Ing. Jan Opitz.

Barva oslovuje

Při vstupu do interiéru nás při prvním pohledu osloví právě barva. Teprve potom lidské oko vnímá uspořádání nábytku a jejich tvary. „Barvy tedy v první řadě vytvářejí atmosféru interiéru a velkou měrou mohou předurčovat psychickou pohodu,“ říká Ing. Jan Opitz. Stejně tak může barva do jisté míry měnit vnímání prostoru, prostor opticky prodlužovat nebo zkracovat či přidat na prosvětlení místnosti. Aby byl konečný výsledek dokonalý, je zapotřebí dodržet několik barevných pravidel.

Barvy se dělí na dvě základní skupiny - teplé a studené. K teplým patří odstíny červené, žluté, oranžové či hnědé, ve své podstatě jsou to barvy povzbuzující. Studené odstíny jsou zelená, modrá, tyrkysová, také šedá barva. Přívlastkem těchto barev je čistota, svěžest. Právě studené barvy však mohou na někoho působit zcela jinak - sterilně či přísně. „Proto nevybírejte barvy sami bez ostatních uživatelů prostoru,“ doporučuje Ing. Luděk Jekl. Každý odstín barvy má však i svoji sytost a jas, čímž se také vnímání každé barvy může zásadně změnit.

Vystihněte atmosféru pokoje - módní trendy

Atmosféra pokoje, kterou mimo jiné určuje i její barevnost, má odpovídat funkci pokoje. Dětský pokoj by měl hýřit barvami, kde se rozvíjí všechny činnosti dítěte a naopak ložnice by měla být spíše neutrální pro klidný spánek. Do módního trendu se vrací opět bílá s kombinací tmavých a výrazných barev v malém zastoupení nebo tapety nejrůznějších motivů. Velice jednoduchým a dobře fungujícím řešením je však použít tzv. monochromatické schéma, kde vyberete jen jednu vhodnou barvu a na velkých plochách v interiéru kombinujeme „jen“ její sytost a světlost.

Tmavší odstíny mohou plochu zmenšit a světlejší naopak zvětšit. To můžete použít například ve výrazně obdélníkových půdorysech. Přitom bílá barva některé ze stěn, nikdy toto schéma nenaruší a barva podlahy může být jako jediná v kontrastu.

Členění místnosti má zásadní vliv na barevné uspořádání. „Stěny, které jsou tvořeny více „nežádoucími“ plochami, jako jsou vnější rohy sloupů či překlady, vymalujte v jedné barvě,“ radí Opitz. Prostor tak zůstane opticky kompaktnější. Naopak větší prostor můžete barevným členěním zmenšit a rozdělit na jednotlivé zóny.

Podlaha a strop

Veliký vliv na barvu místnosti má vedle stěn barva podlahy. To si dostatečně neuvědomuje mnoho lidí, když vyberou podlahové krytiny do celého bytu bez úvahy o celkové barevnosti a žádoucí atmosféře každé místnosti. V případě plovoucích podlah lze obecně říci, že velkým prostorům dodává tmavší podlaha (např. teak, ořech) na pocitu uzemnění, kde by se naopak velmi světlá podlaha (např. borovice, javor, jasan) zdála nekonečně velká a v prostoru by tak trochu plavala. U menší místnosti může být lehkost spíše žádoucí, tmavá podlaha by zase prostor opticky mohla zmenšovat. Zdálo by se, že zlatá střední cesta barevnosti podlahy (dub, buk, olše…) by mohla být bezchybnou volbou, ale chcete-li dosáhnout výraznějšího efektu, použijte spíše kontrastní barvy k ostatním zařizovacím předmětům a ostatním barvám stěn. Barvu podlah tedy řešte společně s celou barevností interiéru. Strop ponechte raději bílý, aby prostor zbytečně neztěžkl.

Detaily jsou důležité

Je potřeba si uvědomit, že i dobře barevně laděná podlaha a stěny mohou být ještě výrazně ovlivněny barevnými doplňky. Jejich množství a rozmístění může podtrhnout interiér a vhodně jej oživit nebo naopak zastínit původní barevnou harmonii. Nový interiér můžete doplnit obrazy, polštáři, vázami či květinami. Studeným interiérům prospějí doplňky v teplých barvách, ale i neutrální barvy. Stále oblíbenější se stává již zmiňovaná bílá barva, která nezmění barevný interiér, a přesto decentně vynikne a prostor doplní. „Pokud budou doplňky větší, solitérní povahy, vytvořte pro ně „zázemí“ jednoduchého barevného schématu dvou - tří barev nebo monochromatického interiéru,“ radí Jekl.

Připraveno ve spolupráci se společnost Jekl a Interior design