Interier, feng-šuej, prvek kovPrvek kov se vyznačuje kulatými tvary. Podle materiálu je za něj označeno vše, co obsahuje jakékoli slitiny a příměsi kovu. Podle feng-šuej se do kovu počítá také skoro veškerá technika (počítač, televizor a další). Barvami kovu jsou bílá, stříbrná, šedá a zlatá. Je to introvertní prvek, neboť jeho energie směruje dovnitř, a základními vlastnostmi jsou pevnost a uzavřenost. Skutečnost, že kov působí velmi introvertně, si lze lehce představit na příkladu nemocnice. Není tomu tak dávno, co zdi vymalované bílou barvou a bílé zářivky ve spojení s kovovými nástroji vyvolávaly u návštěvníků nemocnic pocit sklíčenosti a osamělosti. Jedná se o názorný příklad přemíry kovu. Na druhou stranu jeho přítomnost v přiměřeném množství je velmi důležitou složkou pro harmonické proudění energie.

Interiér, zrcadlo, komoda, obrázky, kov, svícny, feng-šuejKaždému prvku ve feng-šuej náleží jeho místo, kde by měl dominovat. Kovu patří hned dvě místa. A to západní a severozápadní části domu. Mimo to je vhodné ho umístit i do severního sektoru, protože v koloběhu pěti prvků kov podporuje vodu a voda má dominovat právě v severním sektoru. Tento sektor odpovídá za kariéru a voda ji podporuje.

Zem a kov ano, oheň a kov ne

Vzhledem k introvertní a chladné povaze kovu je často dobrým kompromisem při zařizování západních a severozápadních částí domu využití spolu s kovem pomocného prvku země. Aktivní zapojení prvku země při zařizování interiéru pomůže kov podpořit, neboť v koloběhu pěti prvků země rodí kov. Naopak oheň je prvkem, který se nedoporučuje vnášet do oblasti s dominujícím kovem. V koloběhu pěti prvků oheň taví a ničí kov, a tím se považuje za prvek ke kovu konfliktní. Při zařizování interiéru v souladu s feng-šuej se právě takovým konfliktům snažíme vyhnout. To znamená, že do severozápadního a západního sektoru Kov, feng-šuej, interiér, obývací pokoj, jídelna, bytové doplňkynebudeme umisťovat krb, sporák a vyhneme se zde výrazným ohnivým barvám.

Pokud zařizujeme západně či severozápadně orientovaný obývací pokoj, můžeme pro vymalování zdí zvolit například světlou okrovou či kávovou barvu (světlá varianta barev prvku země), bílé záclony se stříbrným či zlatým kulatým vzorem (bílá barva a kulaté tvary patří kovu). Hnědou či krémovou sedací soupravu, na stěnu pověsit jeden nebo více obrázků v kovových rámečcích a z doplňků zvolit dekorační předměty z kovu, kamene a keramiky.

Oltář domu patří na severozápad

V severozápadním sektoru se podle feng-šuej nachází oblast pomocníků, proto se zde doporučuje umístit takzvaný oltář domu. Je to místo pro umístění symbolického pomocníka. Může to být soška buddhy, anděla, Ganešy či jiné bytosti. Při výběru vhodného symbolu záleží především na tom, Pracovna, interiér, váza, židle, stůl, gerbery, fen-šuej, knihy, kovčemu věříme. Staří Číňané do tohoto sektoru často umisťovali sošky tří hvězdných bůžků, Luk, Fuk, Sao, kteří symbolizují zdraví, dobré rodinné vztahy, prosperitu a dlouhověkost. Zároveň se severozápadní sektor domu počítá i za oblast mužské energie, tedy pána domu. Pro muže (partnera, otce) je tedy dobré umístit si zde něco svého, jako věc jemu blízkou. Mužskou energii zde může výborně podpořit i přírodní křišťál, či kámen Šivy. Nakonec je potřeba ještě dodat, že severozápad odpovídá i za cestování, a tak lze tuto část vyzdobit například fotografiemi z cest. Stále platí, že prostor až příliš přeplněný předměty a symboly na nás nepůsobí dobře. Proto není vhodné nic přehánět.

Západ je nakloněn umění

V západním sektoru se nachází oblast odpovídající za inspiraci, přátele, děti a zábavu. Jedná se o důležitou oblast pro ty, kdo potřebují tvůrčího ducha a pracují například v umělecké oblasti. Západní sektor je ideálním místem pro rozmístění pozitivně laděných uměleckých děl (i abstraktních), fotografií přátel, vlastní tvorby či dětských obrázků, které v sobě nesou velmi pozitivní energii.

V koloběhu pěti prvků je kov konfliktním prvkem ke dřevu (kov seká dřevo). Což ale neznamená, že by naopak kovu vadilo dřevo. A tak v západním i severozápadním sektoru lze směle pěstovat květiny. Pořád ale platí zásada, že v ložnici bychom měli být s rostlinami v květináčích opatrní. A tak raději menší zelené oázy vytváříme v obývacím pokoji, jídelně nebo pracovně.

Náš tip: Jelikož kovu patří skoro veškerá technika, je vhodné v Z a SZ části domu umístit pracovnu, v níž bude počítač, kopírka a další technické vymoženosti. Severozápadní pracovna bude velmi vhodná především pro pána domu, neboť zde je místo mužské energie.

-Marina Kopecká, www.kralovnafengsuej.cz-

Foto: www.thinkstockphotos.com, www.isifa.com