Vestavěná skříň je naším věrným společníkem snad v každém bytě či domě. Pomáhá nám vyřešit zapeklitou otázku úložných prostor a efektivně zakrýt a využít výklenky, rohy i šikmé stropy v podkroví. Dá se zjednodušeně říci, že vestavěné skříně na míru jsou nepostradatelné pro využití každého prostoru.

Šatní skříň je nejen funkčním dílem interiéru, ale také estetickým a dekorativním doplňkem. Co je ale potřeba vědět před její realizací?

Pro plánování vestavěné skříně musíme zjistit:

  • jaký rozměr skříně nám prostorové možnosti dovolí
  • zvolit si systém otvírání – zda dveře posuvné, nebo pantové
  • co vše chceme ve skříni ukládat
  • jaké oblečení jsme zvyklí věšet na ramínko
  • kolik místa potřebujeme pro věci složené a jaký mají rozměr

Do vestavěné skříně lze kromě oblečení ukládat i prostředky na úklid či žehlení (vysavač, žehlicí prkno, žehličku, úklidové prostředky), zavazadla, sportovní potřeby (kolečkové brusle, činky, podložku na cvičení apod.). Proto je potřeba si rozmyslet, co do skříně budeme ukládat, a podle toho také zvolit její vnitřní uspořádání.

Tip designérky: Důkladně promyslete vnitřní uspořádání skříně a snažte se maximálně využít prostor pomocí chytrého kování. Ideální je návštěva specializované prodejny, kde vás odborníci seznámí s možnostmi, které současný trh nabízí.

Vestavné skříně, ložnice, úložné prostory

Chytré kování je základ, který usnadní pozdější využívání skříně

Naštěstí dnešní doba nabízí celou řadu možností: drátěné programy, výsuvné koše, police, botníky, sklopné tyče, kravatovníky apod. Nevýhodou je obvykle jejich vyšší cena. Jedná se však o investici, která se vyplatí.

Úložné systémySystémy otvírání

Systém otvírání skříně záleží na prostorových možnostech interiéru i na designu celé místnosti. Jeho výběr má však své zákonitosti. Pro posuvné dveře musíme počítat s hloubkou skříně minimálně 65 cm, protože přibližně 5 - 7 cm potřebujeme pro kování posuvných dveří. Pro pantové dveře stačí hloubka 60 cm, což je minimální hloubka pro ukládání ramínek.

Osvětlení skříně

Osvětlení není zbytečným luxusem. Lze využít zářivkové, halogenové nebo moderní LED světelné zdroje v podobě osvětlujících pásků a zabudovaná svítidla do vnitřních prostor skříně (osvětlovací rampy, osvětlovací pásky zabudované do polic, vnitřní osvětlení zásuvek).

Tip designérky: Některé firmy spolupracují s výrobci nábytku, a jsou tak schopné vyrobit vestavěnou šatní skříň ze stejného materiálu, jako je ostatní nábytek v místnosti. Sjednocením materiálů docílíte dokonalého výsledku a perfektního designu v každém detailu.

Text: Michaela Procházková, Michelle Bivotti Foto: vizualizace Michelle Bivotti, drátěný program – Ideal Trade, M-Kupr, s. r. o.

Potřebujete radu od zkušeného interiérového designéra? Zeptejte se Michaely Procházkové.