Skleněné předměty, navržené výtvarníky v padesátých a šedesátých letech, jsou dnes již vyhledávanými sběratelskými kousky. To, co nám v dětství připadalo jako samozřejmá součást domácnosti naší i kamarádů, je dnes nahlíženo podobně jako tehdy památeční sklo po babičkách…

Doba přeje minulosti

K současnému trendu ve všech oblastech bytového designu - a tedy i u skla - patří akceptace minulosti. Vedle samostatného proudu jednoduchých minimalistických a velmi funkčních forem se k životu hlásí ty zdobnější, přejímající z bohatého odkazu minulého, někdy i předminulého, století.

A tak i na současných veletrzích nacházíme vedle jednoduchých čirých křišťálů sklo broušené, sklo zlacené či jinak zdobené. Zásluhu o zachování kontinuity mají především staré evropské sklářské manufaktury, které sice navrhují a vyrábějí i nové moderní kolekce, ale dokážou obratně využít tradice a fortelnosti předchozích generací.

Pro orientaci

Velmi aktuální, již několik let nabízené, a stále nemizící, jsou skleněné výtvory v tzv. velikosti XL. Číše, vhodné spíš jako vázy, vázy, které stojí jako nepřehlédnutelné objekty na zemi a jejich výška je metr i víc, jsou navrhovány pro současné nepříliš zabydlené interiéry, kde velká skleněná hmota vytvoří výraznou dominantu. Nejnověji se mohou skleněné objekty snášet i od stropu, nejsou ale předimenzované, spíš křehké tak, jak sklo má být.

Ty drobné skleněné věcičky, které máme doma pro stolování i potěchu, mohou mít podle současného trendu jemné zmrzlinové barvy, ale ne příliš syté, jako naředěné vodou. Vedle zlatých proužků, vzorů a okrajů se zdobí i platinou, podobně jako u porcelánu. A shodně s ním se k dekoru používají rostlinné i živočišné motivy.

Ve světě designu se vůbec hodně napodobuje a mnohdy si musíte hmatem ověřit, jestli to, co je před vámi, je skutečně ze skla, ze dřeva, z kovu… Přejímání vzhledu a převlékání se za jiný materiál může být někdy až podvodné, ale u skla to neplatí. Talíře a mísy mohou mít vzhled včelího plástu či připomínat letokruhy, vlastní dřevěné hmotě, ale pořád je to sklo…

Zářivé a něžné

V dnešní době, která si žádá hodně světla, má sklo nepřeberné uplatnění. Krystaly Swarowski mají podobu svítidel a lamp, objevují se jako ozdoba koberců, na našem podzimním Designbloku mohli návštěvníci obdivovat světelné skleněné objekty z ručně foukaného skla i designově dokonalá těla domácích vodních dýmek. Jestli sklo dnes něco nepostrádá, je to invence a vtip designérů.