Kromě dostatečného úložného prostoru na knihy, sešity a ostatní školní potřeby je zásadním vybavením pracovní stůl se židlí.

Stačí už jen rozdělit sektory…

Zařadit tento potřebný kus nábytku do jejich pokoje přináší zásadní proměnu do uspořádání jejich teritoria. Obecně platí, že stůl bychom měli umístit proti oknu, pokud to nepůjde, tak kolmo na něj, přičemž musí platit pravidlo, že levákům přichází světlo zprava, pravákům opačně. V žádném případě nesmí dítě sedět zády ke světlu a ideálně tak, aby vidělo na dveře. Jinak by se nemuselo cítit zcela bezpečně.

Dítěti základní školy postačí pracovní stůl s deskou s minimální velikostí 100 x 75 cm. Ideální jsou modely, u nichž lze nastavit výšku pracovní desky a její sklon. Pořídit jim můžete ale rovnou takzvanou rostoucí sestavu, jejímž smyslem je, že ji dítě může využívat od útlého věku až do dospělosti, a nebude vůbec překážet, že poroste. U stolu totiž můžeme nastavit výšku pracovní desky, zpravidla také její sklon a rozměr. Ten můžeme zvětšovat pomocí přídavných panelů (podobně jako u rozkládacího jídelního stolu). Rozšiřovat pracovní prostor lze i přikoupením samostatného stolku pro počítač a tiskárnu, i u něj lze samozřejmě zvyšovat výšku stolové desky. I tyto stolky jsou součástí ucelené kolekce shodného designu, která obsahuje ostatní potřebné zařízení. To ovšem už zpravidla nelze nijak zvětšovat, běžně je velikostí navrhováno pro dospělého člověka. I židle se od těch standardních liší. Nastavit můžeme výšku sedu, podpěry zad i nohou. Tyto sestavy patří k finančně náročnějším, nicméně budou dítěti sloužit mnoho let, a tak se investice vyplatí.

Aby záda nebolela

Dítě musí u stolu sedět vzpřímeně tak, aby se lokty mohlo pohodlně opřít o pracovní desku, nohy má na zemi, případně na vyvýšené opěře. S ohledem do budoucnosti jsou vhodné židle s nastavitelnou výškou sedu a opěrkou zad, područky výrazně přispívají k pohodlí sezení. Některé modely jsou vybaveny takzvanou synchronní mechanikou, která při pohybu reguluje sklon opěradla a délku sedáku vždy ve správném ergonomickém poměru.

Ne nepodstatnou částí je podnož, pracovní židle bývají vybaveny několikaramenným podnožím s kolečky zajišťujícím snadný přesun, pro menší děti jsou však z hlediska bezpečnosti nevhodné.

Pracovní lampa:

1. Klouby musí umožňovat nastavení výšky a směru světla

  1. Světlo ze symetrického reflektoru dopadá ve tvaru pravidelného kuželu
  2. Asymetrický reflektor osvětluje pracovní plochu z širší části
  3. Stínítko musí skrývat zdroj světla
  4. Lampa musí mít pevný podstavec nebo vhodné uchycení-ag- Foto: www.thinkstock.cz, Alax, Nobl nábytek, Mayer, Abstore