Máte tip, jak si vylepšit svůj domov a neutratit za to celé jmění?

Můžete změnit barvu na zdi, přidat pár zajímavých polštářů, přehozů nebo povlečení. To všechno nic nestojí a pomůže vám zvýraznit váš byt. Také se dá nakupovat chytře! Pokud se v obchodě zamilujete do nějakého pěkného kousku, počkejte si, až ho zlevní. Sledujte nabídky na internetu, snadno tak vychytáte pěknou slevu. Navíc katalogy a nákupní centra nejsou jediným místem, kde můžete narazit na hezké kousky. Zkuste zajít třeba do vetešnictví nebo na bleší trh ve vašem okolí, zkuste najít něco odvážného!

Váš nový pořad na stanici FLN (Fine Living Network) se jmenuje Hry s barvami – máte pocit, že lidé používají u sebe doma dost barev?

Ne, myslím si, že většina lidí dost váhá, pokud mají použít barvy u sebe v domě nebo v bytě, ale díky bohu za to! Jinak by tento pořad nemohl vzniknout.

O čem konkrétně váš pořad je?

V každém díle navštívím se svým týmem domov někoho zajímavého. Ti všichni potřebují do svých příbytků vnést trochu barevnosti a taky trochu povzbudit, dodat odvahu při přeměně jejich domácností. Mojí rolí při tom je podpořit je, dodat jim odvahu a samozřejmě taky nápady.

Myslíte, že se lidé bojí použít doma výrazné odstíny?

Ano, rozhodně. Nevím proč, ale někteří lidé mají skutečný strach z barev. Vždycky říkám, přidat barvy lze i jednoduše pomocí doplňků, polštářů, přehozů a podobně.

Jaké jsou dnes v dekoraci trendy? Jaký vliv mají Evropa, Střední východ, Amerika?

Já osobně miluji spojení afrických a španělských stylů, které jsou v současnosti velmi populární, zejména ve tkaninách. Jasné italské linky jsou populární stále, jak by také ne, jsou tak krásné! Země Středního východu rovněž obohacují svět designu spoustou krásných vzorů a vzrušujících barev. Snaží se design rozvíjet a investovat do něj, to jim dovoluje zkoušet odvážné změny, to se mi na tom libí!

Pokud ale vyzdobíme svůj pokoj zářivými barvami a odvážnými doplňky, dá se v takovém místě vůbec relaxovat?

Ano, může. Když vymalujete zeď výraznou barvou, můžete ji spojit s neutrálním nábytkem, a barvu tak zmírnit. Ale výrazné barvy jako takové neznamenají, že byste v pokoji nemohli odpočívat.

Jak tedy barvy naši náladu ovlivňují?

Barvy naši náladu ovlivňují mnoha způsoby. Mohou navodit pocit klidu a pohodlí, stejně jako vybudit aktivitu. Všechno záleží na barvách a na tom, jak je vnesete do svého světa. Navíc se domnívám, že je to velmi individuální, to navíc platí pro úplně celý design. Před jasnou purpurovou barvou se možná budete chtít schoulit a třeba si číst knihu, někoho jiného klidně může roztančit. Je to individuální.

Navrhujete také pro celebrity?

Chci, aby se všichni mí klienti cítili jako celebrity.

Jaké jsou vaše tipy pro hezčí bydlení?

  • Buďte sami sebou! Pokud se vám něco nelíbí, nejste to vy!
  • Upravujte místnosti podle toho, jak je používáte. Pokud nikdy nevečeříte sami, nepořizujte si klasickou jídelnu. Vytvořte místo, které bude sedět vám i vaší rodině a přátelům, místo, kde se zároveň pobavíte.
  • Bavte se při tvoření! Pokud vám tvorba nepřináší radost, míjíte celý smysl kreativity.
  • Zkoumejte a připravte se předem! Vždycky si dopředu naplánujte, co hledáte, když jdete nakupovat. Stejně tak si změřte plochu, kam chcete novou věc umístit. Není nic horšího než krásná pohovka, kterou nakonec nemáte kam dát.
  • Zapojte své přátele, požádejte je o pomoc. Pohovořit si s někým, koho máte rádi, vás vždycky naučí mnoho o sobě.

[Vyhrajte nákupní poukázky na designový nábytek.](http://www.dumazahrada.cz/souteze/2011/8/22/souteze/vyhrajte-nakupni-poukazky-na-designovy-nabytek "Vyhrajte nákupní poukázky na designový nábytek.")