Včerejším dnem dětem skončily prázdniny a ty, ať chtě nebo ne, musely opět usednout do školních lavic. Společně se začátkem nového školního roku se stáčí pozornost na děti víc než kdy jindy, a proto abychom alespoň strašáka v podobě školních povinností trochu odlehčili, rozhodli jsme se podívat do světa dětského designu. Navíc navrhovat nábytek nebo hračky pro děti není vůbec jednoduché. A určitě neuškodí poznat ty, kteří jsou v tom opravdu dobří...

První z dnes již žijících legend dětského nábytku je finský designér Eero Aarnio (1932). Vystudoval v letech 1954-1957 Institute of Industrial Arts v Helsinkách a vlastní kancelář otevřel v roce 1962, kdy se začal věnovat interiérovému a průmyslovému designu. Mezi jeho první návrhy, které mu vynesly světovou proslulost, se řadí Ball Chair z roku 1963. Dnes patří jeho plastový sedací nábytek mezi ikony světového designu: po křeslu Ball (1963) následovaly Pastil (1968) a Bubble (1968). V jejich tvaru i provedení se odráží pop kultura a duch doby sedmdesátých let. Eero Aarnio byl - a stále je - jedním z průkopníků využití plastů v oblasti průmyslového designu. Použití plastů umožňuje designérovi vytvořit v podstatě jakýkoliv tvar a barvu; dává možnost navrhovat objekty oscilující mezi perfektní funkčností a zábavou. Řada z prací Eero Aarnia je zastoupena v prestižních muzeích a galeriích (Victoria and Albert Museum v Londýně a MoMA v New Yorku). Pro děti navrhl sérii abstraktních pejsků Puppy, kteří jsou takřka nerozbitní, v několika barevných a velikostních variantách. Domácího miláčka Puppyho asi budete znát z řady různých reklam a časopisů, kde tvoří atraktivní doplněk interiéru. Přes celou Evropu se z chladného severu přeneseme na jih, abychom – obrazně řečeno – navštívili dalšího úspěšného „baby-designéra“, rodáka z Valencie Javiera Mariscala (1950). Začínal jako kreslíř komiksových a dětských postaviček, ty ho také proslavily doslova ne celém světě, protože v roce 1989 vyhrál soutěž na nového maskota španělských olympijských her a jeho postavička Cobiho obletěla v roce 1992 celý svět. V roce 1989 si také založil vlastní ateliér Estudio Mariscal, který funguje dodnes. Jeho hravý a veselý rukopis poznáte na první pohled. Dnes má jeho tým několik desítek lidí, ale Javier stále kreslí, navrhuje a především: má rád děti, kterým jsou některé jeho designy určené. Projekty studia pak zahrnují jak architekturu, tak design, grafiku a animaci, ale i nová média a práci na reklamách. A co navrhl Javier Mariscal pro děti? Například veselou boudu Nido, do které se hravě vejdou tři děti. Má tykadla, uvnitř spoustu malých obrázků a je to něco jako... brouk. A do třetice zabruslíme zpět na sever, kde žije švédský designér Björn Dahlström (*1957). Narodil se ve Stockholmu. Nejprve začínal v oblasti grafického a produktového designu, později se začal věnovat průmyslovému designu a zvláště navrhování nábytku. V polovině sedmdesátých let začínal s animacemi a grafikou pro televize a filmové produkce. Od roku 1978 byl zaměstnán jako artdirector a grafický designér v reklamní agentuře. Vlastní kancelář si otevřel v roce 1982 a pracoval především v oblasti grafického designu: mezi jeho klienty patřil například Ericsson, Scania, Atlas Copco ad. Dnes víc než polovina jeho práce leží v oblasti průmyslového designu. Björn Dahlström přednáší na Beckmans School of Design. Pro děti navrhl například barevnou ohrádku My Space. Ohraničte si svůj prostor, říká Dahlström dětem.

Design pro nejmenší je velmi složitá designérská práce a profily těchto tří designérů ji nemohou popsat v celé šíři, proto se tématu budeme věnovat i někdy příště.

-var- Foto: Magis a archiv