Může za to vynález LED diod, které už několik let vévodí trhu se svítidly. Jejich konstrukční výška je jen několik milimetrů, a tak je možné je integrovat takřka do jakéhokoliv nábytku. Těm spořivějším, kterým právě vytanula na mysl myšlenka o finanční úspoře za elektrickou energii, a přemýšlejí o opravě v případě poškození, připomínáme, že LED diody mají minimální nároky na elektrickou energii, mají velmi dlouhou životnost a dokonce mohou svítit až milionem barev.

První svítící nábytek

Prvním, kdo začal používat LED diody v nábytku, byl rakouský návrhář Ingo Maurer, který na veletrhu Light and Building vystavil mimo nádherných svítidel také skleněný stůl s integrovanými LED diodami. Už tenkrát ukázal světu, jak je možné LED diody využívat a jaký je konečný efekt. Ohlas byl samo sebou velký, vždyť ukázal návrhářům novou, neokoukanou cestu. Následovaly solitéry jako například nástěnné hodiny, svítící sprchový kout a další. Nic nescházelo tomu, aby mohly vzniknout další zařizovací předměty.

Proč svítící nábytek:

  • Je neokoukaný, působí originálně
  • Vedle svého prvotního poslání slouží i jako svítidlo
  • Využití najdeme v interiéru i exteriéru

Světlo a plast

Velký boom nastal mezi výrobci nábytku z plastu. Návrháři totiž využívají průsvitnosti materiálu, a tak už stačilo LED diody umně integrovat. Schovávají je do útrob dutého nábytek. V barevných plastech jsou standardní bílé LED diody, které jen prosvěcují odstín materiálu, do bílých plastů se mohou vkládat barevné LED diody. Ty totiž svítí milionem barev.

Kam s nimi?

Nábytek s integrovaným zdrojem světla může být působivý v interiéru - představte si jednoduchý elegantní pokoj, v jehož srdci se skví velký bílý jídelní stůl, který pomalu a jemně mění barvy. Hodí se samozřejmě i v exteriéru, kde kromě své prvotní funkce (sedět, odkládat) může navíc sloužit jako světlo ve večerních hodinách.

Nejen solitéry

LED diody nemusejí být pouze uvnitř nábytku, je možné je použít i na nejrůznějších dalších místech. Představte si přibližně dva milimetry úzký pásek, jehož délka může být i několik metrů. Ten lze začlenit do podnoží sedací soupravy, do pelesti nebo rámu postele. Integrovat ho můžeme i zespodu do barového pultu nebo jím osvětlit kuchyňskou linku. Využití je skutečně široké, jediné, s čím se musíme poprat, je větší trafostanice, přes kterou vchází do pásku LED diod elektrická energie.

Proč LED diody?

  • Nevyzařují teplo, mohou se integrovat do jakéhokoliv nábytku
  • Mají vysokou životnost
  • Vykazují velmi nízkou poruchovost
  • Mají nízkou spotřebu elektrické energie

Náš tip: LED diody můžeme začlenit i do koupelny. K dostání jsou totiž speciální pásky zalité v pryskyřici, kterým vlhkost nevadí. Velmi efektně působí například lem kolem vany, sprchového koutu nebo začleněný ve spárách dlažby nebo obkladu.